2017. augusztus 18., péntek

MEDDIG ÉRVÉNYES AZ EGÉSZSÉGÜGYI KÁRTYÁJA?

        Egészségház, reggel fél nyolc. Egy 50 év körüli férfi szemlátomást rosszul van. Homlokán izzadságcseppek, remeg. A tolóablaknál sor, tízen vannak előtte. Türelmesen, szó nélkül áll. Vagyis alig áll a lábán. Néz maga elé, nehezen veszi a levegőt. Egy fiatalember, aki egy idősebb nénivel beszélget, észreveszi, hogy valami gond van, előrevezeti. Senki sem méltatlankodik. A nővérke középkorú asszony. Fáradtan, fásultan, unottan emeli fej a fejét. Köszönés nélkül veszi el az egészségügyi kártyát. Semmilyen érzelem nem tükröződik az arcán. Mintha nem is érdekelné a beteg állapota. Van neki is elég baja.
        Nem érvényes, mondja. A férfi, mintha nem is értené, csak néz egy pontba. A nővérke megismétli. A doktornő nem fogadhatja hitelesített betegkönyv nélkül. Ez a szabály. A sorban álló nyugdíjasok, a gyógyszert íratók, egy anyuka, karján kisfiával némán figyelik a jelenetet. A fiatalember szólal meg. Biztosan valami félreértés lehet, ő a szomszédom, szorgalmasan dolgozik, csak elképzelhető, hogy a főnöke nem hitelesítette a betegkönyvét, nem fizette utána a járulékokat, rossz híre van a környéken, kihasználja a munkásait. Ismerem az embert, nem szokott csak úgy orvoshoz járni, hát nem látja, hogy rosszul van?  A szabály, az szabály, ismétli a nővérke. A fiatalember nem hagyja annyiban, a férfit az ügyeletes doktornőhöz vezeti. Illedelmes bekopog. A doktornő nem a kártyával foglalkozik, hanem a beteggel. Fiatal, hangja nyugalmat áraszt. Emberség is van a világon. Ő arra esküdött fel, hogy életeket ment. Papír nélkül is. A férfi már tudja, érzi, hogy jó kezekben van.


        A Betegbiztosítási Alap honlapján, ITT leellenőrizheti mindenki, hogy meddig érvényes az egészségügyi kártyája, hogy a munkaadója hitelesítette-e. Két számot kell beírni, melyek a kártyán találhatóak. Egy nagyító, mondjuk, nem árt hozzá… 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...