2017. augusztus 22., kedd

JÁRJON ÉLETFOGYTIG TARTÓ BÖRTÖNBÜNTETÉS A GYERMEKEK MEGERŐSZAKOLÁSÁÉRT, MEGÖLÉSÉÉRT!

        Szerbiában naponta olvashatunk, hallhatunk különböző lövöldözésekről, gyilkosságokról. Az elkövetőket, az áldozatokat a rendőrség már régóta ismeri, különböző bűncselekményeket követtek el, börtönökben jártak, de onnan gyorsan kiszabadultak. Olyan országban élünk, ahol a bírósági ítéletek attól függnek, kinek, milyen érdekei, kapcsolatrendszerei vannak. Az emberek nem igazán hatódnak meg, ha közülük bárkit is lelőnek, az a véleményük, hogy eggyel kevesebb bűnöző száguldozik az utcákon…
        A gyermekgyilkosságok azonban mindenkit megdöbbentenek. Tijana Jurić szabadkai kislány Bajmokon tűnt el 2014-ben. A 15 éves lány holttestét egy szeméttelepen elásva találták meg két héttel később. A 34 éves surčini mészáros, Dragan Đurić gyilkolta meg.


        Tijana édesapja egy Alapítványt hozott létre. 2015. június 2-án alakult meg Szabadkán azzal a céllal, hogy figyelemfelkeltéssel, megelőző intézkedésekkel és különböző előadások bemutatásával javítsa a gyermekek biztonságát, megóvja őket a hasonló bűncselekményektől. Igor Jurić célja az, hogy más családokkal ne történjen meg ilyen tragédia, amilyen az ő családját érte, egyetlen szülő se ismerje meg a fájdalmat, mit jelent elveszíteni a gyermekét.


      Az elmúlt két év alatt számos előadást tartottak az általános és középiskolás diákoknak magyar és szerb nyelven is. Beszéltek az embercsempészetről, az internet biztonságos használatáról, hogy hogyan óvhatják meg a közösségi oldalon közzétett adatokat a gyerekek, rámutattak, hogy kitől és hogyan kérhetnek az áldozatok segítséget.  A Mindig más a hibás című előadás arra hívja fel a figyelmet, hogy a testi és lelki erőszakra a társadalom nem reagál kellőképpen. A Tijana Jurić Alapítvány kezdeményezésére a szerbiai parlament elfogadta a  Tijana-törvényt, amely arról szól, hogy ha bejelentik, hogy eltűnt egy gyermek, a rendőrség azonnal megkezdi a keresését, nem vár 24 órát.
        Az Alapítvány az AMBER Alert Europe szervezet tagja lett, ők Európa, Kanada és Ausztrália területén foglalkoznak eltűnt gyermekek felkutatásával.
        Igor Jurić legújabb kezdeményezése, hogy változzon meg a büntető törvénykönyv. Már át is adta Szerbia Köztestületi elnökének, Maja Gojkovićnak a módosítástervezetét. Az áll benne, hogy a gyermekek, a magatehetetlenek és a terhes nők megerőszakolásáért, megöléséért életfogytig tartó börtönbüntetés járjon. Ezt azért tartja fontosnak, mert a bíróság csökkentheti a kiszabott büntetést, jó magaviselet miatt előbb szabadulhatnak ezek a szörnyek.


        A Facebookon is létrehoztak egy csoportot Kazna doživotnog zatvora (Életfogytiglani börtönbüntetés) néven, itt tájékoztatják az embereket a fejleményekről. Amennyiben a szerb kormány szeptember 15-ig nem hoz döntést az ügyben, akkor aláírásgyűjtést szerveznek Szerbia-szerte. A közvélemény támogatja a kezdeményezést, a kommentelők közül sokan még szigorúbb büntetést kérnek, akár a halálbüntetés visszaállítását is. Erre azonban a különféle emberi jogok miatt nem kerülhet sor. Egyes szakemberek arra is figyelmeztetnek, hogy Szerbia börtönei túlzsúfoltak, jelen pillanatban tizenegyezer elítélt tölti börtönbüntetését, nincs is hely az életfogytiglanosoknak. A strasbourgi emberi jogi bíróság véleménye szerint már a negyven év sem elfogadható, a bíróság gyakorlata szerint 25 börtönben töltött év után meg kellene vizsgálni a feltételes szabadulás lehetőségét.
        Szerbiában a legsúlyosabb kiszabható büntetés 40 év, jelen pillanatban 82 elítélt tölti ezt a hosszú időt. Az én adómból is esznek. Jobb körülmények között élnek, mint a becsületesen dolgozó polgárok. Közöttük van Tijana Jurić gyilkosa is, Dragan Ðurić. Darko Kostić is, aki 2014-ben brutálisan megerőszakolt majd megölt egy 14 éves lányt. Legutóbb Vladica Rajkovićot ítélték 40 év szabadságvesztésre, ő a hároméves Anđelija Stefanovićot erőszakolta és ölte meg. Nekik joguk van büntetésük kétharmadának letöltése után, vagyis 26 év és nyolc hónap után kérvényezniük a feltételes szabadlábra helyezést. Ők a kislányoknak semmiféle jogot nem adtak a túlélésre.

        Én sem adnék nekik. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...