2017. augusztus 7., hétfő

EMELIK A MAXIMÁLIS MEGENGEDETT SEBESSÉGET AZ AUTÓPÁLYÁN?

        Van nekünk egy autópályánk. Vagy autóutunk. Nem is tudom, minek nevezzem. A térképeken, a Szerbiai Útügyi Igazgatóság honlapján A1 néven fut. 374 km.
        A közlekedési tábláik is különbözőek. A hivatalos meghatározás szerint az autópályán követelmény az ellentétes irányú sávok fizikai elhatárolása, a legalább 2x2 sáv és a leálló sáv is. Ez van, ahol megtalálható, van, ahol nem. Az autópálya szerb nyelven az autoput, az autóút meg a moto put vagy brzi put. Az előbbin 120, az utóbbin 100 kilométer óránként a maximális megengedett sebesség.

             
        Autóút                       Autópálya Szerbiában          Autópálya Magyarországon

        Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastruktúra-fejlesztési miniszter pár napja jelentette be, hogy indítványozni fogja, hogy 130-ra emeljék a maximális sebességet egyes helyeken, mert erre minden feltétel adott. Nem tudom. Aki száguldozott eddig is, az ezután is fog, aki meg óvatosan, figyelmesen vezetett, ezután is olyan marad. Amilyen autóállományt vezetünk, 130-nál már szét is esnek… Különben meg mindegy, hogy mennyi a sebességkorlátozás, akit megfognak a rendőrök, és van ismeretsége megfelelő körökben, úgysem fizet büntetést… Kedves Zorana asszony, nem indítvány, javaslat kell, hanem járható autóút! Meg akkor még egy sáv. Meg jobb fizetés. Meg jobb autó.


        A 130-nak anyagi vonzata is van. Többet fogyaszt az autó. Több üzemanyag kell. Környezetvédelmi szempontból sem jó. Növekszik a káros gázok kibocsátása. Milyen következményei lesznek ennek?
        Veszélyes az A1. Mintha elátkozták volna a Topolya – Bácsfeketehegy szakaszt. Akár a veszélyt jelző vagy a fekete pont táblát is kitehetnék. Ez az elővigyázatosságot fokozná. Romániában például 2014-ben vezették be ezt az új táblát, melyet olyan útszakaszokra helyeznek ki, ahol egy kilométeren, öt év leforgása alatt 10-nél több súlyos közúti baleset történt, és amelynek 10-nél több súlyos sérültje volt. Magyarországon még nem láttam ilyent… Azt sem találtam meg sehol, hogy nálunk mi alapján teszik ki ezeket a közlekedési jelzőtáblákat. Hiába beszélünk egyenes részről a Topolya – Bácsfeketehegy szakaszon, rengeteg baleset történik. Tömegszerencsétlenségek, kigyulladt autók, felfordult autóbuszok, súlyos sérülések, halálos áldozatok. Pedig őket is hazavárták…


        Évről évre ugyanaz a gond. Hazafelé tartanak a vendégmunkások, a mieink és a törökök is. Nyaralnak az emberek. A szerb-magyar határt hétvégenként meg sem lehet közelíteni, a fizetőkapuknál kígyózó sorok várakoznak órák hosszat. Az utasok többször is felvetették, hogy valamilyen megoldást kellene találni erre a problémára, de az illetékesek hallgatnak. A várakozási idő nem csökken a határon, a szerbiai pályadíj fizetési rendszert sem egyszerűsítik, sőt újabb kapuk épülnek. Jelen pillanatban a Szabadka–Újvidék szakasz 110 dinár, az Újvidék–Belgrád 210 dinár, a Belgrád–Niš autópálya 800 dinár és a Niš–Leskovac szakasz 210 dinár. Ki lehet számolni, hogy ez egy irányba mennyi. Meg kell nézni, mennyi normáliséknál, ahol normális autópálya van... És még az idén emelkedni is fog! A nagyfényi, csantavéri, topolyai, bácsfeketehegyi, verbászi, ókéri lejáratoknál, oldalsó kapuknál is fizetni kell majd az autópályán megtett kilométerek alapján. Egyelőre még nem tudni, mennyi lesz az útdíj összege.

A szürke 50 árnyalata

        Itt épül egy szakasz, ott épül egy szakasz. Hivatalosan átadják a politikusok, tapsolnak a kivezényeltek. Elmondják, hogy a mi autóutunk a legmodernebb, a legszebb, a legkorszerűbb egész Európában… Ez jutott nekünk. Néhol lyukas, néhol a vesekövet is elmozdítja a helyéről. Egyes helyeken lezárják, építenek, foltozzák. Az jutott eszembe, most ahogy utaztam rajta, hogy mintha a szürke 50 árnyalatát aszfaltozták volna bele az útépítők… A GPS sem tudja követni, hol, mi történik. Folyamatosan építkeznek, de sosincs vége. El sem tudom képzelni, hogy mikor lesz kész, mikor lesz olyan, hogy Horgostól a macedón határig befejezzék...

        Vigyázzunk magunkra és másokra is! Nemcsak az autóúton, az autópályán, a közúton, hanem úgy általában...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...