2017. augusztus 20., vasárnap

MENNYIÉRT TÁJÉKOZTAT A MAGYAR SZÓ?

        Magyar Közlöny, 2017. évi 131. szám. A Kormány 1540/2017. (VIII. 18.) Korm. határozata a vajdasági magyarok anyanyelvű tájékoztatásának támogatása érdekében a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból történő előirányzat-átcsoportosításról. A Kormány egyetért a vajdasági magyarok anyanyelvű tájékoztatásának érdekében megvalósuló beruházással, és felhívja a  nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettest (Semjén Zsoltot), hogy a  Bethlen Gábor Alap közreműködésével, a  Magyar Nemzeti Tanács bevonása útján a  Magyar Szó Lapkiadó Kft. részére nyújtson költségvetési támogatást a beruházás megvalósításához 500 millió forint összegben.

         Hogy mit takar a beruházás szó, az nem derül ki ebből a rendeletből. A vajdasági magyarok anyanyelvi tájékoztatásáról van szó, ennyi biztos. No, de milyen tájékoztatásról? 500 millió forint elég szép összeg. 1.646.541 euró. Egymillió-hatszáznegyvenhatezer-ötszáznegyvenegy! Hogy a mi pénzükbe is átváltsam: 196 millió dinár! Értem én azt, hogy Magyarországon választások lesznek 2018-ban, meg arra biztatják a határon túl élőket, hogy regisztráljanak, szavazzanak, de akkor is… Rengeteg kérdés jut eszembe. Hány forint jut egy szavazóra? A Magyar Szót ki vásárolja még? Hány újságot adnak el napi, havi szinten? Mennyire tájékoztat objektíven az egyetlen magyar nyelven megjelenő napilap? Mennyire zárnak bennünket még jobban a szívükbe az anyaországi magyarok e hír hallatán? ITT olvashatnak pár hozzászólást a hírhez.
        Egyetértek, hogy támogatni kell a határon túli magyarságot. A kulturális, oktatási intézményeket, színházakat, a könyvkiadást, a sportot, a különböző megmozdulásokat, érdekképviseleteket, az anyanyelvápolást, az önazonosság megőrzését. De mennyi minden okosabb dologra lehetne elkölteni a félmilliárd forintot… Itthon is, és otthon is.
        A pénz töredékéből is lehetne már valamit kezdeni a tájékoztatás terén. Most csak erről beszélnék, mert erre adták. Elsősorban is egyenletesen elosztani a délvidéki média között. Pártpolitikai hovatartozás nélkül. Sokan örülnének neki. A Magyar Szósoknak is maradna. Helyesírási szótárra, nyelvhelyességi kézikönyvekre. Újságírói, lektori, fordítói képzésekre, mivel az írni tudó, értelmes embereket ilyen-olyan ürüggyel menesztették. Különböző szakszótárakat lehetne kiadni szerb-magyar és magyar-szerb nyelven, mert eléggé magyartalanok az átvett írásaik, fordításaik.
        Nagyon sok fiatal, jó tollú újságíró van a Délvidéken, aki nem jut szóhoz, írásai nem jutnak el a nagyközönséghez, velük is kellene foglalkozni. A „nagy öregek” biztosan szívesen átadnák a tapasztalataikat.  Mennyibe kerülne mindez? Fillérekbe…
        Egymillió-hatszáznegyvenhatezer-ötszáznegyvenegy euró. Nem megy ki a fejemből az összeg. Rengeteg pénz. Mire költi ezt a Magyar Szó? Ingyen osztogatja az újságot, hogy a szegényeknek legyen mivel begyújtaniuk?

        Ugyanebben a kormányhatározatban van az is, hogy támogatják a líbiai parti őrség kiképzését is 15 millió forinttal. A Magyar Szót meg 500 millióval. Jó befektetése ez a magyar kormánynak? Nem vagyok egy gazdasági szakértő, de a pénzt okosabban használnám fel, az biztos… 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...