2017. augusztus 24., csütörtök

VUČIĆOT A FALRA!

        Amikor tegnap este az N1 televízió híradóját néztem, nem hittem sem a szememnek, sem a fülemnek. Nem ittam semmi alkoholost, gyógyszert sem vettem be, hallucinálni sem hallucináltam, nem is értettem, mi van, egyszerűen csak bambán bámultam a képernyőt… 17:48-kor kezdődik...


        Beszélt a szerb védelmi miniszter, majd a miniszterelnök, végül az oktatási miniszter is megszólalt. Az utóbbi volt a legértelmesebb…
    Az idősebbek még emlékeznek, hogy annak idején az állami intézményekben Tito képe függött a falakon. Azután őt levették, helyére került Milošević, de ő már nem volt annyi helyen. Vulin védelmi miniszter, aki olyan szemekkel néz, hogy az ellenség megfutamodik, meg a kutya megvadul tőle, úgy érezte, hogy üresek a kaszárnyák, a védelmi minisztérium, a különböző katonai létesítmények, állami intézmények falai. Megoldása is van: ki kell tenni az általa csodált államelnök képét mindenhova! Ezzel is Szerbia állam kultuszát erősítjük… Hogy törődünk az országgal, hogy imádjuk az országot…
        A katonaságról szóló törvény 13. szakaszában arról van szó, hogy a katona semmilyen politikai nézetét nem fejti ki, nem tehet ki politikai jelképeket, a 14. szakaszában pedig, hogy katonai egyenruhában nem vesz részt politikai összejöveteleken, a hivatásos katona nem lehet politikai párt tagja.  
        Vulin az Alkotmány 111. szakaszára hivatkozik, ami egy rövid kis mondatocska: „Predsednik Republike izražava državno jedinstvo Republike Srbije.” A köztársasági elnök Szerbia államegységét fejezi ki. Igen, csak Vučić az államelnökösködése mellett a Haladó Párt elnöke is… Most akkor hogyisvanez?
        Ana Brnabić kormányfő sem gondolkodik másként. Nem lát semmi kivetnivalót abban, ha Vučić képe díszítené az állami intézmények falát.  A nemzeti jelképek közé sorolja, olyan, mint a címer, a zászló… Kultuszerősítés!
        Harmadikként az oktatási miniszter szólalt meg az ügyben. Normálisnak tartja, hogy a falon lógjon az államelnök fotója, de neki legalább van annyi esze, hogy az iskolákba nem tenné. Szerinte inkább Dositej Obradović, Vuk Karadžić, Njegoš illene oda.
        Annyi jó képe van Vučićnak a neten, hogy nem is tudom eldönteni, melyik lenne a legjobb. Valamilyen mélyen gondolkodóst javasolnék, mert úgyis mindig aggódik a sorsunkért… Talán ezt?
        Most meg elmegyek szégyellni magam, mert kigúnyolom az államelnököt…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...