2017. augusztus 3., csütörtök

FELÉNK (IS) RÖPKÖDNEK A NYUGAT-NÍLUSI LÁZAT TERJESZTŐ SZÚNYOGOK!

      Vannak ők, a szúnyogok. Vagyunk mi, az emberek. Ők szívják a vérünket, különféle betegségeket terjesztenek, mi igyekszünk őket agyonütni, irtani. Én nagyon nem szeretem sem a röpködő, sem a rám szálló szunyimunyit, egy idegesítő példányról ITT írtam.
        Ezek a kis állatkák imádják a meleget, ezért is érzik magukat ilyen jól mostanában. Sok fajtájuk sokféle betegséget terjeszt: a chikungunya-, a dengue- és a sárgalázat, a maláriát. Nem kell annyira megijednünk, felénk csak elvétve találhatók ázsiai tigrisszúnyogok, moszkitók, zebraszúnyogok, ázsiai bozótszúnyogok, koreai szúnyogok, az egzotikus betegségeket mindössze pár embernél diagnosztizálták. Külföldi kiruccanásuk alkalmával fertőződtek meg.
        A szúnyogoknak 2000 fajuk van, közöttük a Culex modestus és a Culex pipiens nevezetű is. A foltos és a dalos szúnyogot 1937-ben Ugandában azonosították, 2012-ben pedig megjelentek Belgrádban is. Ők terjesztik a vírusos megbetegedést, a nyugat-nílusi lázat. Ez egy madárvírus, de embereket is megbetegíthet.
        Már július elején arról szóltak a hírek, hogy ismét megjelent Szerbiában a nyugat-nílusi láz. Regisztráltak pár fertőzött szúnyogot Belgrád és Pancsova környékén.
        Azután július 27-én a fővárosi Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet adott ki figyelmeztetést a dalos szúnyogokkal kapcsolatban. Leírásukban szerepel, hogy a lárvák állóvizekben, kis pocsolyákban, tócsákban, esővizes hordókban fejlődnek, főleg madarak vérével táplálkoznak, de egyik alfajuk az emberek vérét is szereti. A nőstény különösen vad teremtés. Főleg a fiatalok, az 50 éven felüliek és a betegek tartoznak a veszélyeztetett csoportba. Nincs rá orvosság, nincs rá vakcina. Legyengíti a szervezetet, egy hónap szükséges a felépüléshez.
        Július 28-án a már említett intézet újabb bejegyzést tett közzé a honlapján. Belgrád és Pancsova mellett Nagybecskereken, Temerin járásban Szőregen és Kishegyes községben, Lovćenacon is azonosították a vírust a szúnyogokban. El sem tudom képzelni, hogy valakinek ez a munkaköri leírása, hogy járja a terepet, szúnyogcsapdákat helyez el, fogdossa a szúnyogokat, majd tetemeket vizsgál…
        Augusztus elsején már két, nyugat-nílusi lázzal megfertőződött betegről szólnak a hírek. Mindketten hatvan éven felüliek, és krónikus betegek.
        A betegség lappangási ideje pár naptól két hétig is terjedhet. Az emberek 80%-nál semmilyen gondot nem okoz, tünetmentes. Esetleg úgy érzik magukat, mintha egy kicsit megfáztak volna, de ez is gyorsan elmúlik. A többieknél jelentkezhet fejfájás, láz, torokfájás, olyan mindenem fáj érzés, megnagyobbodhatnak a nyirokmirigyek, súlyosabb esetekben agyvelő- és agyhártyagyulladás is felléphet. Az elmúlt években több halálos áldozata is volt a fertőzésnek. 2013-ban tízen hunytak el.
        Az intézet munkatársai azt tanácsolják, hogy a hajnali és esti órákban ne menjünk vízpartra, fedjük el a testünket, hogy ne támadhassanak meg bennünket a vérszívók, használjunk riasztót, kenjük be magunkat, az ablakokra tegyünk szúnyoghálót…

        Nem marad más hátra, kezdődjön a harc! Légycsapó, papucs a kézbe, és vesszenek a szúnyogok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...