2017. március 11., szombat

A VÁLASZTÓK FAJTÁI

„Nem érünk rá várakozni,
Szaporán,
Ma jókor van, holnap késő
Lesz talán.” (Petőfi)
        Mindig választhatunk. Néha rosszul, néha jól. Naponta kismillió döntést hozunk. Hajnalok hajnalán már lehetőségünk van a telefonunkon megnyomni a szundi gombot (akár többször is), vagy rögtön kiugorhatunk az ágyból. Mit húzzunk fel? Reggeli legyen? Ha igen, mi? Mosolyogjunk? Kedvesek legyünk? Köszönjünk? Bemenjünk a boltba? Megvegyük? Eladjuk? Játszunk? Olvassunk? Tusoljunk vagy fürödjünk? Utazzunk? Ordítsunk? Hallgassunk? Tűrjünk? Elköltözzünk? Sorolhatnám… És mi döntünk. Egyszer pillanatok alatt, hirtelen felindulásból, máskor hónapokig, évekig vajúdunk valamin.
        Szerbiában alkotmányos jogunk választani. Képviselőket, elnököt, szószólókat, döntéshozókat. Olyanokat, akiktől a mindennapjaink függnek. A megélhetésünk.   A jövőnk. Gyerekeink jövője. Élünk eme jogunkkal? Nem mindannyian.
        Nem tudom, hogy a választókat csoportosította-e már valaki. Készített-e kimutatást, grafikonok sorozatát a fajtáiról. Persze, ez is országonként változó, nem lehet összehasonlítani az amerikai rendszert a hazaival, a diktatórikust a demokratikussal. Függ az iskolai végzettségtől, műveltségtől, a kialakult értékrendektől, a családtól, a külső körülményektől, a gazdasági helyzettől, a környezeti hatásoktól, a sajtóban megjelent hírektől, a pártok eredményeitől, a pártokkal való azonosulástól, a szimpátiától, az egyén lelkiállapotától… Millió dologtól.
        Szerintem, Szerbiában a következő a helyzet, bár vannak átfedések a csoportok között:
1.   Az először szavazó – A 18 évet betöltött személyek nagy százaléka nem foglalkozik politikával. Minden más jobban érdekli. Szerelem, kaja, pia, buli, Fanta, meg egy kis tanulás. Úgy karikáz, vagy nem karikáz, ahogy a szülei, barátai mondják.  
2.  A mindig szavazó – Kitartó, egyetlen választást sem hagyott ki, templom után útja az urnák felé vezet. Hiszi, hogy az ő szavazata is számít.
3.   Akinek kötelező – Őt figyelik. Bizonyítania kell, hogy a megfelelő számot karikázta be. Fényképez. A képet elküldi. Ezért néha valamilyen juttatást is kap. Ha győz a pártja, pénzt, esetleg munkahelyet ígérnek neki.
4.  Akit kivezényeltek, megfenyegettek – Muszáj elmennie. Ezt mondta a főnöke. Ha nem úgy szavaz, ahogy kell, nem lesz munkahelye. A gyerekének meg nem lesz mit ennie.
5.  Akit visznek – Azt sem tudja, hogy mi van, nem érdekli a politika. Jöttek érte, hoztak egy kis csomagot, cukrot, lisztet, édességet a gyerekeknek, meg egy ezrest. El is viszik a szavazóhelyre, meg haza is szállítják. Tiszta haszon. Fontos embernek érzi magát. Vagy el sem jut a tudatáig, hogy mi történik vele. Persze, azért megmondják, hogy kire voksoljon. Nem lehet szabad akarata. Elvégre, ajándékot kapott.
6.  A szavazóbizottságban lévő, a figyelő – Megdolgozik a napidíjáért. Figyel, számol, jelent. Beszélget az érkezőkkel. Segít. Tanácsokat ad. Hivatalosan nem tehetne ilyent, de mégis tesz ilyent.  
7.  Aki fél – Ő azért megy szavazni, mert fél, ha nem megy, valami rossz történik vele. Kirúgják a munkahelyéről, bántani fogják.
8.  A meggyőződéses – Hisz a pártjában. Hisz a párt vezetőjében. Elkötelezett a párt iránt. Eszébe sem jut más opció.
9.  A befolyásolható – Úgy dönt, ahogy éppen a számára legszimpatikusabb ember mondta. Lehet ez a szomszéd vagy a házaló küldönc. Nincs saját véleménye. Könnyen megvásárolható. Néha egy jó szóval, ígérettel, kis pénzzel, néha szalámicsomaggal.
10.               A mérlegelő – Igyekszik minél több információhoz jutni, minden párt kampányvideóját megnézte, majd mérlegel. Hogy számára mi lenne a jó.
11.                 A rajzolgató – Átfirkálja a szavazólapot. Vagy mindent karikáz. Esetleg még rajzol is. Néha nemi szerveket. Volt szavazni, de mégsem szavazott. Nem teszik neki egyik jelölt sem. Mindegyiket rossz ötletnek tartja.  
12.               A változtatni akaró – Elégedetlen az eddigi hatalommal. Újat szeretne. Jobbat. Nem fél. Van véleménye. Nincs vesztenivalója. Nem befolyásolható. Nem lehet megvásárolni kis notesszal. Örökíróval és gyújtóval sem.
13.               A külföldön élő – Dolgoznia kell. Nem tud hazajönni a választásra. Túl közel van a húsvét. Majd akkor érkezik.
   14.      Aki előre tudja az eredményt - Tudja, ki lesz a választás győztese. Ha szavaz, ha sem, úgyis csalni fognak, mondja. 
15.                Aki nem szavaz – Nem érdekli semmi. Úgy gondolja, hogy rajta úgysem múlik az eredmény. Érdektelen. Lusta kimozdulni. Neki mindegy. Úgysem lesz jobb.  
        A sort lehetne még folytatni. Ön melyik csoportba tartozik? Te melyik csoportba tartozol?
U.i.: Az eredmény rajtunk is múlik. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...