2018. április 19., csütörtök

VISZLÁT, KESZA!


            Az Európai Parlament még 2015 tavaszán megszavazta, hogy az Unió tagországaiban csökkenteni kell a leggyakrabban használt műanyag zacskók használatát. Szennyezik, tönkreteszik a környezetet, hiszen nejlonzacskók milliárdjai kerülnek a természetbe. A vízi ökoszisztémát is szennyezik, hatalmas környezetvédelmi problémát jelentenek. Károsak az állatvilágra, a halakra, madarakra. Köztudomású, hogy az a rosszabb változat, amikor a szemét be sem kerül a kukákba, hanem valamerre gazdátlanul bolyong a természetben, hánykolódik az utcákon, lóg a fákon, 400 év alatt próbál lebontódni a talajban, elzárja a csatornákat, lenyelik a madarak, vacillálnak körülötte a halak, teknősök. A vágóhidakon dolgozók nem egyszer szembesülnek azzal, hogy a leölt állatok testében zacskó található. Ez az emberek egészségét is veszélyezteti.


            2016-ban Magyarországon is kormányrendelet született, hogy csökkenteni kell a nejlontasak használatát.
            Szerbiában, a keszák hazájában is valami hasonló várható.  Viszlát, acskó! Hiába nem EU-tagország kis hazánk, mi is lassan felzárkózunk. A könnyű műanyag zacskók éves felhasználását személyenként 2019 végéig 90 darab, 2025 végéig pedig 40 darab alá szorítják, nyilatkozta a környezetvédelmi minisztérium képviselője. Biztosan valami átlagról beszélünk, nem hiszem, hogy valaki is számolni fogja, hogy ki, hányat használ naponta. Vagy ki tudja… Állítólag, a boltok évi 20 millió eurót költenek éves szinten a zacskók beszerzésére. Ezek egyszer használatosak, hajszálvékonyak, pillanatok alatt kiszakadnak, sokszor nem érik meg a hazatérést, hamar a szemétbe kerülnek. Egy lakos egy év alatt több mint 2500 műanyag tasakot dob el.


            Több országban már egyáltalán nem is forgalmaznak egyszer használatos zacskókat, vagy pedig fizetni kell értük a vásárlóknak. Kis győzelme ez a környezetnek az emberek felett. Kenyában van a világ legvadabb zacskótörvénye. Tavaly vezették be, és akár 40 ezer dolláros bírságot is kiróhatnak a gyártásáért, az árusításáért, a használatáért. Sőt, még börtönbüntetésre is ítélhetnek valakit emiatt.


            Nem tudom, mennyit kell várni, hogy Szerbiában minden üzletben a műanyag áruházi szatyrokat felváltsa a természetes alapú, burgonya-, vagy kukoricakeményítő felhasználásával előállított tasak. Még nem nagyon divat felénk a környezettudatos gondolkodás. Inkább zacskó-háború legyen, mint másmilyen... Meg azért a szelektív hulladékgyűjtéstől is messze vagyunk...
            Az tény, hogy a ma eldobott zacskó még az ük-ük-ük-ükunokáink idejében is itt lesz a Földön. Én nem hagyok nekik ilyen ajándékot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...