2018. április 3., kedd

MI LETT A LEFOGLALT HEROIN SORSA?


            Naponta olvashatunk, hallhatunk olyan hangzatos bejelentéseket, híreket, hogy a rendőrök, vámosok, nyomozók lefoglalnak, elkoboznak kábítószert, csempészárut, cigit, hamis ruhákat, fegyvereket. Arról már nem szól a fáma, hogy mi lesz ezekkel a dolgokkal. Eladják, eltüzelik, elássák, raktározzák, megsemmisítik, csak úgy szétosztják a ruhaneműt a rászorulók között, felajánlják segélyszervezeteknek?
            A szerbiai szabályzat szerint a lefoglalt drogokat szigorú biztonsági előírások szerint kell tárolni, majd meg kell semmisíteni, el kell égetni.
            Az ércbányájáról híres (és Radnóti Miklósról, aki ott volt munkaszolgálatos fogoly 1944-ben) közép-szerbiai Bor városában egy érdekes esetre derült fény a napokban. A történet még 2003-ban kezdődött. 15 éve a szerb-bolgár határon egy férfi kábítószert szeretett volna csempészni. A negotini rendőrök észrevették a mesterkedését, a nyomába eredtek. A férfi a nála lévő táskát eldobta, majd illa berek, elfutott, máig nem derült ki a személyazonossága. A táskában 12 kiló heroin lapult. A heroin az egyik legveszélyesebb kábítószer, mert már néhány adag elfogyasztása után erős függést okoz. A cuccot 2012-ig a negotini rendőrség széfjében őrizték, majd biztonsági intézkedések közepette egy órán keresztül utaztatták Borba. Elzárták megint. Azután egyszer csak leltárt készítettek, ahol kiderült, hogy két kiló heroin hiányzik. A rendőrök nyomoztak, majd nyilvánvalóvá vált, hogy egyik társuk a tettes, az egyik rendőr lopta el, még 2015-ben. Természetesen, már régen eladta.
            Mintha a kábítószer egy zárt intézetben a büntetését töltötte volna, azután meg hosszú évek után szabadult… A sors fintora, hogy a lopó rendőrre is 12 év börtönbüntetés vár. Csak ahogy a szerbiai törvényhozást ismerjük, ennek kicsi az esélye… És nem jó ez a körforgás. A rendőrök lefoglalják a drogokat, majd eladják, majd lefoglalják, eladják… Közben meg emberéletek mennek tönkre a használatától…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...