2018. április 4., szerda

KUKAŐRÖKET KERESNEK ÚJVIDÉKEN


            Az újvidéki Čistoća közvállalat már többször felhívta a lakosok figyelmét, hogy meg kell őrizni a köztisztaságot, hogy ez mindenkinek kötelessége, hogy a háztartási hulladékot a konténerekbe kell dobni, nem mellé. Ennek ellenére vannak felelőtlen emberek, akik szemetelnek, akik csak úgy valahová kirakják az építkezési hulladékot, törmeléket. Vannak erre-arra szemétdombok, van bűz is.
           Másfél éve hoztak egy olyan határozatot a vállalat főnökei, hogy amint valaki bedobja a szemetet a konténerbe, attól a pillanattól kezdve az a szemét már a közvállalat tulajdonát képezi. Ebből az következett, hogy a kukázók, akik az újrahasznosítható nyersanyagot gyűjtötték, lopók lettek, loptak a vállalattól, a várostól.
            A Čistoća és az önkormányzat szeretné megőrizni a közvagyont, szeretné megakadályozni a rombolást, szeretnék megvédeni a kukákat. Egy közbeszerzést írtak ki, és a legalacsonyabb árajánlatot várják. Elolvastam. 43 oldal. Olyan céget keresnek, amely legalább 16 embert foglalkoztatna. A munkába lépőknek az lenne a feladatuk, hogy különböző váltásokban a nap 24 órájában, kettesével védjék a szemeteseket és annak tartalmát. Elolthatják a tüzet is, és megakadályozhatják, hogy valaki plakátot ragasszon, vagy graffitit rajzoljon a konténerre. Figyelniük kell a gyanús tárgyakat és a gyanús személyeket is a szemetesek környékén. A járőrözők majd véget vetnek a kukázásnak, a lopásoknak…
            Az elmúlt egy évben is volt ilyen akció, csak eddig 10 ember felügyelt, és délután 4-től reggel 8-ig két váltásban végezte a munkáját. Látta őket valaki???
            Az őrző-védő szolgálatosoknak komoly elvárásoknak kell megfelelniük. Egyforma ruhát kell viselniük, tartaniuk kell a kapcsolatot a saját főnökükkel, a kommunális felügyelővel, a mentősökkel, a tűzoltósággal, a rendőrséggel. Alapfeltétel, hogy legyen tűzvédelmi és őrző-védő biztonsági őr szakvizsgájuk. Kapnak majd kézi adóvevőt, elemlámpát, mobiltelefont. Kéthetente jelentést kell írniuk, hogy mi mindent csináltak.
            Nem tudom, mennyire éri meg a Városi Tisztasági Közvállalatnak 10 millióért őriztetni a kukákat. Valakinek biztosan lesz haszna belőle. A közpénzt elköltik virtuális őrzőkre? Amikor egy hónapja a rádióban hallottam, hogy a közvállalat 145 dolgozóját a hó tisztítására osztották be, akkor eszembe jutott, hogy mit csinálhat a többi 400 ember, aki papíron ott van munkaviszonyban. Biztosan igazgató, vagy igazgatóhelyettes, vagy szaktanácsadó, menedzser, pénzügyes, pártkatona…
            A nyugati, normális országokban a szemét, bármilyen eredetű is, csaknem 85-90 százalékát újrahasznosítják. Szerbiában ez az arány 1 százalék körül alakul. Nálunk csak pillepalackot és papírt gyűjtenek. Újvidéknek mintegy 400 ezer lakosa van, akik naponta több tonna szemetet is termelnek. Kellenek a kukák. Kellenek az őrök?
            A közbeszerzés különben április 10-én zárul, lehet még jelentkezni…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...