2018. április 27., péntek

MÉRIK AZ ÁTLAGSEBESSÉGET


Ha a szerbiai autópályán nevezett valamin utazunk, nem árt átismételnünk a hatodikos tananyagot fizikából. A vé egyenlő es per tét. A kezdősebességet, az átlagsebességet, a megtett utat, az idő fogalmát. A gyorsulással is foglalkozhatunk. Vagy egyszerűen csak letöltünk a telefonunkra egy applikációt, ami segítheti utazásunkat...


A Szerbiai Utak Közvállalat mindenfelé kamerákat szerelt fel, működik a központi számítógépes szerver, a közlekedési rend éber őrei az autópálya egész szakaszán mérik az átlagsebességet, ami nem haladhatja meg a megengedett 120 kilométeres óránkénti sebességet. Ma lépett életbe a rendszer az egész szakaszon, és délután 2-ig már 70 sofőrt meg is bírságoltak. A szakemberek elmondták, hogy Szerbia az egyetlen ország a környéken, talán az egész Európában, ahol ilyen hatékony megoldást találtak.

Nincs magyarázkodás, nem lehet zsebbe fizetni. Már a fizetőkapunál kapott kis papíron láthatják a vezetők, hogy mennyivel száguldoztak, de a pénzbírságról szóló értesítés az autó tulajdonosának majd postán érkezik meg. 8 napon belül kell bejelenteni, hogy ki vezette az autót, hogy az illető ellen meginduljon az eljárás. Amennyiben ez nem történik meg, 120 ezer dináros pénzbírságra számíthatnak. Jól gondoljuk meg, kinek adjuk oda az autónkat… Aki az elektronikus fizetési rendszert használja, nem tudja meg az átlagsebességet, de ha vétett a szabály ellen, ő is kapja lakcímére a büntetést. A külföldi rendszámú kocsikat a kapuknál állítják meg a rendőrök, nekik a helyszínen kell fizetniük. Lesz még nagyobb dugó a nyaralási idényben… Mennek haza a török vendégmunkások, indulnak a nyaralók Görögországba… A szerb hatóságok értesítették a nagykövetségeket, hogy életbe lépett a rendszer.

                  
Az a cél, hogy a sofőrök lassabban hajtsanak, figyeljenek az útra, ha fáradtak, álljanak meg, csökkenjen a balesetek száma… Az Újvidék-Szabadka szakaszon már nagyon sokan életüket vesztették. Őket már nem várhatják haza.
Egy gond van szerintem, a pillanatnyi sebességet nem mérik, csak az a lényeg, hogy az átlagsebesség ne legyen 120-nál több. Roboghat valaki 200-zal is gond nélkül, azután meg megáll kávézni egy benzinkúton. Ne így legyen… Vagy lehet, hogy majd útközben is radaroznak a rendőrök, és kiszűrik a gyorshajtókat…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...