2018. április 17., kedd

GYURI BÁCSI AJÁNDÉKA


            Nem mondok újdonságot azzal, hogy a Szahara a Föld legnagyobb sivataga. Formája a szél és a ritka esőzés miatt olyan, amilyen. Területe több mint kilencmillió négyzetkilométer. A korát is tudjuk, 2,5 millió éves. Pont ennyi lakosa is van. Található ott kő, szikla, beduinok, teve, oázis, meg hát a homok is. Az éghajlat eléggé mostohán bánik az arra lakókkal, a csapadék ritka, de azért ismerős nekik is az eső fogalma.
            Most pedig megtámadott bennünket ez a szaharai homok. Egy ciklon által keletkező szél a sivatagi homokot feljuttatta a magasabb légkörbe, majd futólépésben, több ezer kilométer messziről elszállította hozzánk. A homok szövetkezett az esővel, majd közös erővel összekoszolták, sározták a kocsinkat, bepofátlankodtak a hajunkba, rátelepedtek a kabátunkra, ruhánkra, egyeseknek még a szájába is belemásztak. Látványos munkát végeztek, az biztos, nyomot hagytak mindenhol. És ugye, minden rendes háziasszony ablakot pucolt húsvétra, mert azt úgy illik, még ezt a munkánkat is tönkretették… Alig várom már a hidegfrontot, hogy az kisöpörje a betolakodót, a poros levegőt az életemből. Most még itt lebeg a homok a fejem felett, és ő sem tudja eldönteni, hogy essen, vagy ne essen.
            Még csak azt nem tudom, mit kezdjek az autómon lévő kosszal. Összesöpörjem egy zacskóba, eldugjam valahová? Ki tudja, egyszer lehet, hogy majd aranyat ér. Állítólag, ezt mondja a szomszédasszonyom, a 88 éves Soros Gyuri bácsi keze mindenhová elér, a homokot is ő küldhette... Csak még az a kérdés, hogy ajándéknak szánta, vagy bosszantani akart bennünket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...