2018. április 4., szerda

BETONFA


            Ahogy az emberek a korral gyengülnek, úgy a fák is. Az öreg fák törzsein gyakran találunk odvas részeket, üregeket. Ezt a szakemberek kezelik, megakadályozzák, hogy a fertőzés tovább terjedjen. Az odvakat kitisztítják, a fertőzött részeket eltávolítják, sebkezelő anyaggal lekenik. Gondoskodni kell az üreg szellőzéséről, valamint meg kell oldani az üreg aljában összegyűlt víz elvezetését is. Van egy olyan javaslat, tanács, hogy az odút nem szabad semmilyen anyaggal kitömni, mert ez a fának nem jó. Megváltoztatja a fa statikáját, nem engedi kiszáradni az odút, nedvesen tartja, megakadályozza az utókezeléseket, nehezíti a fa kivágását, veszélyezteti a fa életét.
            A piroti (dél-kelet szerbiai város) kommunális vállalat állítólag egyetemet végzett „szakemberei” ezt nem így gondolták. Ők az utak kátyúinak betömése helyett a fák odvait öntötték be betonnal. Minden egyes lyukat szépen bebetonoztak a sétányon lévő fákon.  A közvállalat illetékese ebben semmi rosszat nem lát, elmondása szerint ők gondoskodnak a több mint 50 éves fákról, így mentik meg őket az utókornak. Így akadályozzák meg, hogy egy esetleges vihar alkalmával a korhadt fák kidőljenek.
            Sokkal izgalmasabb lesz, ha így betonostól esnek az ember fejére… Régebben alkalmazták ezt a megoldást, de ma már a szakemberek nem tanácsolják. Lehet, hogy a kórházakban is nem sokára bevezetik az új módszert, a világon elsőként, a sebekbe is betont öntenek… A haladó Szerbiában minden elképzelhető…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...