2018. április 26., csütörtök

FIZETHETJÜK ISMÉT A LECSAPOLÁSI DÍJAT


Megérkezett a postás, hozott egy ajánlott levelet. Miután nem tartózkodtam itthon, hagyott egy értesítőt, hogy másnap is érkezik.  Amennyiben nem veszem át a levelet, úgy Újvidékre kell mennem érte a „Vode Vojvodine” Vízgazdálkodási Közvállalatba. Persze…
Átvettem. Egy végzés és egy magyarázat volt benne. Miután megnéztem az összeget, melyet fizetnem kell lecsapolási díj gyanánt, még el is káromkodtam magam.  A számla a 2017-es évre és az idei év első három hónapjára vonatkozik. A többit majd küldik…


A Közvállalat fél oldalon elmagyarázza, hogy miért kell fizetnem, és miért pont nekik. 2016-ban hoztak egy törvényt Szerbiában, hogy ezentúl nem az adóügyosztálynak, hanem nekik kell fizetnem. Tökmindegy. Egyik kutya, másik eb. Fizetnem kell. 2012 óta haladunk a korral. Akkor hoztak törvényt a vízlecsapolási illeték fizetéséről. 2015-ig nem alkalmazták, akkor érkezett meg a lakosok címére meglepetésként az adóügyi hivataltól a befizetésről szóló számla. Visszamenőleg a 2013-as és 2014-es évre. Tavaly újra érkezett a postás. Hozta a csekkeket a 2015-ös, 2016-os évre.
Az idei levélben azt is írja, hogy a kormány 2018. február 22-én meghatározta, hogy mennyit kell fizetnünk.  Nagylelkűek voltak, nem emeltek az árakon. Az összeg ugyanannyi, mint 2016-ban volt. Nem hatódtam meg. Fizetni kell mindenkinek, akinek a nevén mezőgazdasági földterület, telek, építkezési terület, erdő van.   Bármi. Fizetni kell a tömbházakban a hatodik emeleten lévő lakások tulajdonosainak is. A lecsapolási díj évi mértéke a telek, illetve a föld szerinti kataszteri község mezőgazdasági telkeinek átlagos kataszteri jövedelmétől függ, és a termőföldek lecsapolási díjának a hússzorosa.


A pénz a tartományhoz érkezik majd, és kizárólag csak a vajdasági vízhálózat fejlesztésére fordíthatják. A fizetési határidő ismét 15 nap. A késésért kamatot számolnak fel. Kényszermegfizettetésre is sor kerül. Ha valaki szeretne fellebbezni, a levél átvételétől számított 15 napon belül megteheti Újvidéken. És még fizethet is 460 dinárt érte.
A vízgazdálkodás jelenti a legösszetettebb rendszert, és állapotától közvetetten vagy közvetlenül függ Vajdaság összes lakosa. A síkság a nemzetközi nagy folyókból, gátakból, szivattyútelepekből, zsilipekből, csatornákból tevődik össze, és ezért számít a víz lényeges lételemnek. Olyan jelentős folyók vannak felénk, mint a Duna, Száva, Tisza… Ha nem szabályoznák a vízáramlást, ha nem foglalkoznának árvízvédelemmel, ha nem tartanák karban a vízi objektumokat, ha nem korszerűsítenének, ha nem fizetnénk a lecsapolási díjat, mocsaras vidék lennénk ismét…  


Ezeket írja a papíron. A papír mindent elvisel. Hogy mi van a valóságban? A közvállalat feladata lenne a vizek védelme is a szennyeződéstől. Tesznek valamit a vizeinkért? Nem tudom, emlékeznek-e még rá a hatalmon lévők, hogy tavaly szárazság volt. Nem lecsapolni, hanem öntözni kellett. A talajvíz továbbra is elönti egyes helyeken a pincéket. Szerbia több területén árvizek voltak. Évek óta nem tesznek semmit az ügy érdekében.
Majd megint mindenki felháborodik, amikor megkapja a levelet. Azután majd nem történik semmi, elmúlik ez is. A Vajdaságban élők majd fizetnek. A nem Vajdaságban élők meg ki tudja… De ez már a Szerbiai Vízgazdálkodási Közvállalat gondja. Ez van. Ezt nem kell szeretni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...