2018. április 15., vasárnap

KÖNNYŰ TESTI SÉRTÉS?



            Nataša Bekvalac 37 éves. Újvidéken született. Foglalkozása: énekesnő. Családi állapota: kétszer elvált, tavaly szeptemberben ment harmadszor férjhez. Két kislánya van. A második februárban született.


            Feljelentést tett a rendőrségen, mert a férje megverte. Rugdosta, belevágott a császármetszéssel szült nő még nem teljesen összeforrt sebébe. Húzta a hajánál fogva. Ütötte-verte, ahol érte. Az orvosi jelentés szerint agyrázkódása volt, a szeme alatti foltok, karmoláshelyek árulkodnak a bántalmazásról.
            A verést azért kapta, mert amikor a férje részegen hazaért hajnalban, Nataša megnézte a telefonját, és több szerelmes üzenetet is megtalált. Ebből lett a vita, majd az ütlegelés.
            A rendőrség az ügyet könnyű testi sértésként kezeli. A férjet kihallgatták, majd szabadon engedték. Azt nyilatkozta, hogy ő csak picit meglökte a feleségét, majd az magától esett el, és verte össze magát. A szerbiai törvények értelmében könnyebb testi sértésért 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetés róható ki, súlyos testi sértésért pedig 2 évtől 10 évig terjedő börtön. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint, a családon belüli erőszakért felelősek megúszták felfüggesztett büntetéssel.
            A szerb sajtóban megjelent kommentárok megdöbbentettek. A válaszadók fele elítéli a történteket, másik fele szerint megérdemelte az énekesnő a verést. Minek nyúlt a telefonhoz, kellett már neki egy kiadós pofon, minek ment háromszor férjhez, csak kitalálta, hogy bántották, az énekesnők mind k.rvák... Az áldozatot teszik felelőssé, mert kiprovokálta, hogy verjék. Azt írják, ennyi erőszak belefér a szerelembe. A nőknek meg kell tanulniuk, hogy kuss a nevük.
            Az, hogy hányszor ment férjhez, az ő saját magánügye. Hogy kinek szült gyereket, az is. Lehetne bárkiről szó, orvosról, bolti eladóról, háziasszonyról. Egyetlen nőt, anyát, gyengébbet, senkit sem szabad bántani. Nincs az az ok. Nincs mentség rá. Nataša közszereplő, ezért kap nyilvánosságot az ügye. Hányan élnek még olyanok, akiket fizikailag, pszichikailag bántalmaz a férjük, barátjuk, de sosem jut el történetük a nyilvánossághoz? És mindazok, akik egyetértenek a férj hozzáállásával, hogyan viszonyulnak otthon, a négy fal között szeretteikkel?
            Az énekesnő már évek óta támogatja az Állítsuk meg a nők elleni erőszakot! kampányt. Nyíltan a bántalmazott nők mellé állt, azt nyilatkozta, hogy ő sosem tűrné bántalmazást. Az ügyvédje már a válásról beszél. És szomorú, hogy a kommentelők meg azt találgatják, hogy ki lesz a negyedik férje…
            Szerbiában hiába beszélnek egy erőszakmentes világról, ha a fejekben még nincs rend...  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...