2017. október 16., hétfő

BETEGSZABADSÁG, MERT BETEG A KUTYÁNK?

        A római La Sapienza Egyetem a világ legrégebbi egyetemeinek az egyike. Az egyik legnagyobb is, hiszen több mit százezer diákja van. Itt dolgozik az egyedülálló Anna, akinek van egy Cucciola nevű, 12 éves angol szetter kutyája. A házi kedvenc súlyos betegségben szenved, rákos daganata van, műteni kellett. Anna munkavállalójától két nap fizetett szabadságot kért kutyája gondozása miatt. Kérését elutasították. Egy állatvédő szervezet ügyvédje segítségével azonban bírósági pert nyert az egyetem ellen. Az indoklásban az áll, hogy az eb családtag, a nő távolmaradása ezért családi ügy. Az intézményt kötelezték, hogy Anna e két napra kapjon fizetést.  
        Az olasz törvényekhez hasonlóan Szerbiában is bírságot szabhatnak ki arra a személyre, aki az állatot szenvedésnek teszi ki. Ha nem tesz meg mindent a felépülése érdekében, ha nem segít rajta. Bűncselekménynek számít az állat bántalmazása, elhagyása. Az olaszoknál a büntetés 10 ezer euróig terjedő összeg is lehet, de akár börtönbüntetést is kiszabhatnak. Nálunk 5 ezertől 50 ezer dinárig terjed a bírság Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény értelmében.  
        Ez mind szép és jó. Marhaság, mondják egyesek. Most gondoljunk bele, mi lenne a helyzet, ha felénk ilyesmi megtörténne. Szerintem, azonnali felmondást kapna az illető. Ha egyáltalán felmerül valakiben is a gondolat, hiszen a munkások nálunk akkor is dolgoznak, ha betegek. Akkor sem mehetnek betegszabadságra, ha félholtak. Ha meg elmennek, hiába van törvény, nem kapnak fizetést. Ha a gyermekük beteg, akkor is kell valami megoldást találniuk, mert dolgozni muszáj. Hiába vannak jogaink papíron. Sok munkaadó rabszolgaként kezeli a munkásait. Vizet sem ihatnak. WC-re sem mehetnek ki. Akkor sem adnak szabadságot, ha meg sem tud mozdulni az ember. Az, meg, hogy a bíróságon kiharcoljuk a betegszabadságot a kutya ápolása miatt, szinte lehetetlen. Gyilkosokat nem ítélnek el. Hány évbe telne? Arról ne is beszéljünk, hogy mennyibe kerülne.

        Imádom a kutyám. Elképzeltem, mit szólna a főnököm, amikor tájékoztatnám, hogy nem megyek be dolgozni, mert beteg a kutyusom… A kolléganőm meg a macskáját ápolná… Gondoljunk csak bele… 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...