2017. október 6., péntek

MÁRCIUS 1-JÉTŐL ÚJABB KÖTELEZŐ VÉDŐOLTÁS A GYERMEKEKNEK

        A lakosság fertőző betegségektől való védelméről szóló törvényt még 2016 februárjában elfogadták Szerbiában. Ebben már szerepel az újabb kötelező védőoltás a gyermekeknek, melyet a tervek szerint október elsejétől vezettek volna be. A törvény valamilyen ok miatt majd csak 2018. március elsején lép életbe. A pneumococcus baktérium elleni védőoltásról van szó, mellyel a középfülgyulladás, az arcüreggyulladás, a tüdőgyulladás, a vérmérgezés és az agyhártyagyulladás előzhető meg. A pneumococcus baktériumok okozta betegségek a csecsemőknél és a kisgyermekeknél súlyos lefolyásúak. Az agyhártyagyulladás minden negyedik kisgyermek halálát okozza, akik túlélik, gyakran maradandó károsodást szenvednek. Visszamaradhat süketség, mozgászavar, szellemi fogyatékosság. A világ fejlett országaiban már tíz éve kötelező ez az oltás, Magyarországon is bevezették, még 2014-ben. Hollandiában, Németországban és az Egyesült Királyságban pedig egyáltalán nincs is kötelező védőoltás. Mellékhatásai is lehetnek a vakcinának, igaz, csak ritkán fordulnak elő: levertség, étvágytalanság, láz, az oltás helyén bőrpír, duzzanat, fájdalom.
        Szerbiában a gyerekeknek a kötelező védőoltásokhoz alapvető joguk van. Mind a tizenegyhez. Köztük a tuberkulózis, a hepatitisz B, a diftéria, a szamárköhögés, a gyermekbénulás elleni védőoltásokhoz. Törvény szabályozza. A szülőknek nincs választási lehetőségük. Vagyis van. Ha úgy döntenek, hogy nem oltatják be a csemetéjüket, akkor pénzbírságot rónak ki rájuk. Több mint háromszáz eljárást indítottak a hatóságok, kiszabták már az első büntetéseket is. Egyre nő az inkább fizető szülők száma. 30.000 dinár vagy harminc nap szabadságvesztés. De akár 150.000 dináros büntetésre is számíthatnak azok, aki elutasítják a kötelező védőoltásokat. Az ilyen szülők azt állítják, hogy a védőoltás lerombolja gyermekük immunrendszerét, de többen az autizmus kialakulását is ebben látják. Több gyermeknél is a karjukba kapott oltás után különös tünetek jelentkeztek: több gyermek autista lett. A családok nem hagyták annyiban a dolgot, kártérítést követeltek. A bíróság a családoknak adott igazat, ítélete szerint a gyermekek fogyatékosságát a kanyaró, mumpsz és rubeola ellen kapott oltás (MMR) idézte elő.
        Szerbiában a gyermekek 80 százaléka kapta meg az oltásokat. Belgrádban, Újvidéken és Nišben a legmagasabb a beoltatlan gyermekek száma. Vajdaságban pedig a legalacsonyabb. A fővárosban csak minden negyedik gyerek kapott védőoltást. A szakemberek szerint minél kevesebb gyereket oltanak be, annál inkább nő a fertőzés veszélye. Különben a pénzbüntetés sem menti fel a szülőket az oltási kötelezettség alól, a gyermeknek fel kell vennie az elmulasztott védőoltásokat. Sokan azonban továbbra is dacolnak a rendszerrel.

        Az Országos Egészségbiztosítási Alap (RFZO) feladata beszerezni a pneumococcus baktérium elleni védőoltásokat, melyek 5400 dinárba kerülnek, de a gyermekek térítésmentesen kapják meg. Az első oltás 2 hónapos korban adják be az egészségügyi intézményekben, majd ezt még kettő követi. Az újraoltásra 2 éves korban kerül sor. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...