2017. október 27., péntek

AMIKOR A VÁLASZTOTT ORVOSOM TELEFONÁLNI FOG...

        Azt mondják a szakemberek, hogy hamarosan a depresszió vezeti majd a leggyakoribb betegségek ranglistáját. Szerbia köztudomásúan egy haladó ország, ezért ne lepődjön meg senki, ha jövőre a választott orvosa telefonon felhívja, és megkérdezi, hogy depressziós-e. Ez nem vicc, szűrési vizsgálatokat vezetnek be kis országunkban. Minden egyes egészségházban, minden egyes felnőtt állampolgárnak kötelező lesz. Az Egészségügyi Minisztérium munkatársai szerint a mentális egészségünk nagyon fontos, a nemzet tőkéjét képezi. Véletlenül, nem a vezetőink mentális állapota miatt tartunk itt? Nem miattuk szenvedünk? Tőkénk meg egy deka sincs.
        Éves szinten a lakosság 8 százalékát szeretnék megvizsgálni. Ki tudja, megérjük-e egyáltalán, hogy 12 év múlva ránk is sor kerüljön… Ha még akkor is aktuális lesz a kezdeményezésük… A legutóbbi felmérést 2013-ban végezték, és az adatok alapján a lakosság 4,1 százaléka depressziós. Szerintük ezek az adatok lesújtóak. Szerintem meg az a lesújtó, hogy sokkal többen vannak. Egyeseknek a nyugtató szedése mindennapos tevékenység, másoknak kedélyjavítókat ír fel a doki.
        Most éppen az őszi levertségben szenvedünk. A komor időjárás letörölte az égboltról a derűt, a hangulatunkra nézve borút hozott. Hogy a búbánatba ne lennénk kedvetlenek, amikor azon kellett sakkoznunk, hogy beosztjuk az éhbérünket, hogy jusson a gyerekeinknek tankönyvre, őszi szerelésre, cipőre, meg valamilyen fűtőanyagot is be kellett szerezni. A számlák is érkeztek, meg esetleg enni sem lenne rossz.
        Hamarosan érkezik a téli depresszió. Szomorkásan telnek a napjaink, hiába töltöttük fel a nyári napsugarakkal fénytartalékainkat. Növekszik a villanyszámlánk, kell a téli cipő, a kabát, elfogy a tűzrevalónk, érkezik a karácsony.
        Újabb évszak, újabb betegség: a tavaszi fáradtság. Majd a nyári keserűség. A napsugarak agresszíven sütnek. Gubbasztunk a szobában, pihegünk. Lefelé görbül a szánk, homlokunkat gond barázdálja. A gyerekeknek még összekuporgattuk a rávalót az osztálykirándulásra, nyaralásra már évek óta nem is gondolunk.
        Egyre levertebbek az emberek.  Egyre rosszabb a kedélyállapotuk. Nyomottabb a hangulatuk. Szoronganak. Nyugtalan az álmuk. Kilátástalan az életük. Kedvetlenek. Ingerlékenyek. Stresszes életet élnek. Kimerültek. A boldog maszk alatt szenvedő lélek található. Érdektelenek. Szomorúan kelnek, szomorúan fekszenek. Ezek mind a depresszió tünetei. A köznyelvben a lehangolt állapot is az. Orvosi értelemben viszont egy nagyon komoly állapot. Klinikai esetek még nem vagyunk, mert ellátjuk a napi feladatainkat. Keményen dolgozunk, találkozgatunk a barátainkkal, a nagy rostélyozások viszont már elmaradnak, nincs rávaló. Ugyanazok a gondok nyomasztják őket is.
        Túléltünk már háborút, nyomort, betegségeket. Elvették a fiatalságunkat. A felnőttkorunkat. A nyugdíjas éveinket. Valahogy mégis éldegélünk. Megtanultunk talpon maradni. Örülni a kis dolgoknak. A mindennapoknak. Gyermekünk, unokánk mosolyának. A családi társasjátékozásnak. Egy jóízű beszélgetésnek. Kutyánk hálás farkcsóválásának. Az apróságoknak. Megtanultunk minden nehézség mellett embernek maradni. És abban reménykedünk, hogy utódaink boldogok lesznek…
        Hogy mit válaszolok a dokinak, ha felhív, hogy depressziós vagyok-e, nem tudom. Lehet, hogy depis vagyok, csak nem tudom. Lehet, hogy nem vagyok, csak azt gondolom, hogy igen. Ez nem ilyen egyszerű, ezt nem lehet egy telefonos igennel vagy nemmel elintézni. A leggyakoribb hangulatzavarnak sokféle oka, tünete, kezelési módja van.

        A mi lehangolt állapotunk már évek óta tart. A kormány először hátba szúr, most meg megkérdezi, hogy miért is vérzünk. Néha nem úgy tűnik, de bizonyított tény, hogy a lejtőnek is van vége. Remélem, közel van már…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...