2017. április 26., szerda

A BELGRÁD-BUDAPEST VASÚTI FELÚJÍTÁSRÓL ÁLMODTAM...

                Felriadtam az éjszaka. Azt álmodtam, hogy rengeteg kínai érkezett hozzánk. Vezetőjük elmondta szerb és magyar nyelven is, hogy baráti szándékkal jöttek, hozták a vasúti síneket. Közben kínai nyelven énekelték a Megy a gőzös, megy a gőzös Kanizsára című gyermekdalt.
        Logikus, hogy Krúdy Álmoskönyvében nem találtam magyarázatot az átéltekre. Az életben viszont igen.
        2014. december 17-én Belgrádban Orbán Viktor magyar, Li Ko-csiang kínai és Aleksandar Vučić szerb kormányfő aláírta a szerződést, hogy egyszer csak lesz Budapest–Belgrád felújított vasútvonal. A kínaiak adják a hitelt. Természetesen kegyetlen jó feltételekkel. Meg egy kis kamattal. Micsoda csapat! Egy ázsiai, egy EU-tag, meg egy nem EU-tag. Mindenki jól járna, felénk a vonatok 160 km/h sebességgel száguldoznának, a görög kikötőkből pedig pillanatok alatt eljutna a kínai áru Nyugat-Európába.
        Az ötlet szép és jó, látható előrelépés azonban még nem történt az ügyben. Az EU beleköpött a levesbe. Szerintük ez értelmetlen beruházás, alig 700 milliárd forintba fog kerülni csak a magyar rész, a 166 kilométer. A szerb oldalon kicsit hosszabb az út, 184 km-ről van szó. Árról ne is beszéljünk… A szakemberek szerint a beruházás olyan 2400 év múlva térülne meg. Ez az a történet, amit még a dédunokáink dédunokái is fizetni fognak… Kanizsára a vonat a mostani állás szerint nem megy majd, de mire megkezdődik, ha egyáltalán megkezdődik a felújítás, ki tudja… Micsoda történeteink lesznek majd az utókornak az elektromotorniról, a több órás, félnapos késésekről, a koszos vonatokról, a fűtetlen vagonokról, a zsebbe fizetett jegyárakról… Vagy lehet, hogy Szerbiában még 100 év múlva is ugyanezen a síneken gyüszmékelnek a vonatok?
        És most jön a besza-behu dolog. Az álmok sosem hazudnak. Az álmainknak/álmainkban hinni kell! Vagyok ilyen elvetemült, beírtam a Google-ba, hogy Megy a gőzös Kanizsára kínai nyelven. Erre mi történik? A kereső kidobja a gyermekdal kottáját. 

     És tényleg, kínai nyelven is éneklik a Megy a gőzös Kanizsára dalt… Csak az a szép vasúti sín! Az hiányzik felénk még... 

1 megjegyzés:

  1. Kinai a kotta, a szoveg, s nincs odairva, hogy Magyar gyermekdal. Holnaptol mar eredeti kinainak nevezik.
    Kosz, hogy felhivtad a figyelmet ra.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...