2017. október 19., csütörtök

HA NINCS MAGYAR ÚTLEVELÜNK, HAMAROSAN CSAK UTAZÁSI ENGEDÉLLYEL LÉPHETÜNK BE AZ EURÓPAI UNIÓ TERÜLETÉRE

        Az Európai Bizottság még tavaly létrehozta az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszert, az ETIAS-t. Azért volt rá szükség, hogy ellenőrizni tudják, kik lépnek be a területeikre, mielőtt még az érintett személy a határaikhoz érkezne.
        Az ETIAS feladata, hogy információkat gyűjtsön az Európai Unióba vízummentesen utazó személyekről, ezzel lehetővé válnak az előzetes biztonsági ellenőrzések. Elősegítik majd az Unió külső határainak hatékonyabb igazgatását és a belső biztonságának javítását, valamint megkönnyítik a jogszerű beutazást a schengeni határokon keresztül.
        Ez nem vízum néven fut majd, hanem egyfajta utazási engedélyként. Ugyanaz, csak másként hívják. A gyakorlatban úgy fog kinézni, hogy mielőtt utazni szeretne valaki, egy online alkalmazás útján megadja az adatait (név, cím, útlevélszám, elérhetőség), majd az ETIAS munkatársai eldöntik, hogy a személy jelent-e kockázatot, biztonsági vagy közegészségügyi veszélyt a térségre. Azt vizsgálják, hogy az elmúlt 10 évben követett-e el a beutazó súlyosabb törvényszegést. A rendszer összeköttetésben lesz az Interpol, az Europol, a határrendészet adatbázisaival. Legkésőbb 72 órán belül elbírálják a kérvényt, és vagy engedélyezik a beutazást, vagy nem. Az engedély hároméves időszakra és többszöri beutazásra érvényes.  10 eurót kell fizetni érte.
        Az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) ma elfogadta ezt a határozatot, és továbbította az Európai Unió Tanácsának jóváhagyásra. Az idén még nem lép érvénybe.
        Természetesen, ez nem vonatkozik azokra, akiknek van magyar állampolgárságuk, magyar igazolványuk, útlevelük. Mit lép erre a nagyfőnökünk, hogy ennyire szeretik a szerbiai állampolgárokat az Európai Unió területén? Hogy csak engedéllyel léphetnek be Magyarország, Ausztria, Németország területére?

        A terroristák meg ügyet sem vetnek az európai határokra…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...