2016. december 2., péntek

ÖNGYILKOS GYEREKEK

        A világon többen dobják el önként az életüket, mint ahányan háborúk vagy emberölés áldozataivá válnak. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint évente majdnem 1 millió ember lesz öngyilkos világszerte. Még többen vannak azok, akik próbálkoznak. Évente 10 és 20 millió között változik a számuk. Magyarország az uniós összehasonlításban még mindig az élmezőnyben van, de a statisztikák azt mutatják, hogy egyre kevesebben követnek el öngyilkosságot: 2014-ben 1927-en. Szerbiában 2015-ben 1064-en.
        Egy több gyermek vet véget önkezűleg az életének. Ijesztő, hogy az öngyilkosságot megkísérlő fiatalok száma egyre magasabb.
        Újvidéken egy 14 éves fiú leugrott a hetedik emeleti lakásuk teraszáról. A helyszínen életét veszítette. Előtte összeveszett az édesanyjával. El sem tudom képzelni, hogy mit érezhet egy anya, aki biztosan jót akart gyermekének, de valamit nem engedett meg neki, összeszidta. Hogy lehet így tovább élni?
        Negotinban egy 13 éves kislány egy siló tetejéről (30 méter magasból) vetette magát a mélybe. Előtte a fiújának küldött egy sms-t: Mindig az enyém maradsz! A fiú elmondása szerint nem vesztek össze, szerették egymást.
        Bor városkában egy negyedik osztályos kislány azt mondta anyukájának, hogy elmegy kilakkozni a körmét. Fél óra múlva a szobájában találtak rá, felakasztotta magát. 11 éves volt.
        Júliusban egy 6 éves kisfiú a cipőfűzőkkel játszott. Nagyanyja kötötte fel az ablakra, hogy könnyebben be tudja csukni. A kisfiú egy székre állt, a nyaka köré tekerte a cipőfűzőt. A szék kibillent. A szomszéd látta meg a lógó testet. Nem lehetett megmenteni az életét. Biztosan nem akart öngyilkos lenni.
        Augusztusban Dimitrovgradban egy 13 éves kisfiú azt mondta testvérének, hogy a padlásra megy, megeteti a galambokat. Egy kábellel akasztotta fel magát. Nővére azt hitte, hogy csak játszik, de amikor nem adott semmilyen életjelt, hívta a mentőket. Az orvosok már csak a halál beálltát tudták megállapítani. Félt az angol pótvizsgától.
        Szeptemberben egy moholi 18 éves fiatalember akasztotta fel magát a Tisza partján, az erdőben. Barátai találtak rá. A fiú családja kilátástalan anyagi helyzete miatt lett öngyilkos.
        Kragujevacon egy 15 éves fiú iskolástáskáját egy tömbház bejáratánál hagyta. Felment a 15. emeletre, a lépcsőházban betörte az ablakot, majd kiugrott. Holttestét a lakók találták meg.
        Egy hónappal ezelőtt egy 8 éves čajetinai kisfiú kint játszott barátaival az utcán. Délután anyukája behívta, hogy tanuljon. Ő meg is oldotta a háziját, majd bezárkózott a fürdőszobába. Fürdőköpenye övére felakasztotta magát. Szülei rátörték az ajtót, egy hétig kómában volt, az orvosok nem tudták megmenteni az életét. Ki tudja, mi járhatott a kisfiú agyában? Milyen gondok gyötörték? Már nem tudja elmesélni.
        Október közepe óta keresnek egy belgrádi 17 éves fiút. Az után tűnt el, hogy legjobb barátja öngyilkos lett. Barátnőjének küldött egy sms-st, hogy nem látja értelmét az életének, kérte, hogy a nagyapja mellé temessék el. A halászok láttak egy fiút, hogy a hídról a Száva folyóba ugrott.
        Ma reggel egy 15 éves lány akasztotta fel magát. A bori Műszaki Középiskola elsős diákja volt.
        A felnőttek sokszor úgy gondolják, hogy egy gyereknek nem lehet semmi baja, hiszen mi más dolga van azon kívül, hogy játsszon, tanuljon, óvodába, iskolába járjon. Nem kell még dolgoznia, persze bevonhatják a házimunkákba, vigyázhat a testvérére.
        Hányszor hallottuk a következő mondatokat?
- Mi újság az iskolában? – Semmi. – Kaptál jegyet? – Nem. - Indulj tanulni!
        Pedig az iskolában annyi minden történik! A matektanár 5 percet késett az óráról, elmaradt a fizika ellenőrző, megúszott egy felelést… Az iskolában csúfolódnak is, szerelmek is születnek. Hány szülő ejti ki a száján: „Fiatal vagy még a fiúzáshoz/csajozáshoz, inkább a tanuláson törd a fejed!” Töri azon is a diák, de ez is hozzátartozik a mindennapjaihoz.  Utána jön a Bezzeg az én időmben lemez. Ha nem beszélgetünk eleget a gyerekünkkel, ha nem hallgatjuk meg, ha csak letorkoljuk mindenért, nem is lesz őszinte hozzánk. Menekülni fog. A barátaihoz, az alkoholhoz, a kábítószerekhez. Az öngyilkossághoz. Nem talál kiutat, úgy érzi, hogy senki sem érti meg, senki sem szereti.
        Kell az egészséges szülői szigor, kell az, hogy a gyerek tartson a szüleitől, de azt is éreznie kell, hogy rájuk mindig számíthat. Csak rájuk számíthat a bajban. A gyerekkel együtt éljünk, ne a gyerekért! Figyeljünk rá! Ha szomorú, vigasztaljuk! Ha vidám, nevessünk vele együtt!  
        Mindenkinek lehetnek olyan lelki problémái, ami miatt az élet túl terhessé válik a számára. A gyereknek is. Sokszor a felnőttek sem tudják a helyes lépést, a gyerekeknek meg minden fekete-fehér. Őket is éri stresszhelyzet.
        Ma már kevesebb idő jut a családra. Mindenki megy önmegvalósítani magát, egyedül maradnak az idősek, egyedül küszködnek a felnőttek, emiatt egyedül nőnek fel a gyerekek.
        Az említett öngyilkosságok esetében az a közös, hogy mindenhol kedves, szerethető diákról volt szó. Semmi jel nem utalt a hozzátartozók szerint a tragédiára. Takaros ház, rendes, dolgos szülők, jó gyerekek. Nem értik, nem hiszik el az öngyilkosságot, pedig a pszichológusok szerint az öngyilkosságnak mindig vannak előjelei. Sajnos, ők már csak utólag tulajdoníthatnak jelentőséget ezeknek.
        Lehet, hogy kíváncsiság állt a háttérben. Látták a tévében. Interneten. Lehet, hogy depressziósak voltak. Depressziósak nem csak a felnőttek lehetnek. Az is lehet, hogy bántották őket az iskolában, csak nem tudott róla senki. Megviselhette őket a szülők válása, egy szeretett személy elvesztése, valamilyen kudarc. Lehet, hogy túl sokat vártak el tőlük. Mindenki azt hitte, hogy tökéletes életük van, megvan mindenük, közben meg közel sem volt rendben minden, és ők folyton csak az öngyilkosságra gondoltak. Lehet, hogy csak segélykiáltásnak indult. Hogy figyeljenek rájuk. Akárhányszor megtörténik, hogy valaki véget vet az életének, az emberek folyton az okokat keresik. Ez általában sokkal összetettebb annál, minthogy egy vagy két dologra rá lehetne fogni, hogy ez és ez volt az ok, és semmi más. Ha minden más rendben lett volna a gyerek életében, akkor nem kötötte volna fel magát csak azért, mert az anyja sokat dolgozott, és nem volt otthon. 

        Gyerekek, szeretnek benneteket! Biztosan van egy olyan személy a közeletekben, aki segíteni tud. Aki meghallgat. Az élet nem mindig úgy alakul, ahogy szeretnénk. Nem is mindig igazságos. Találjuk meg a szép pillanatokat, tűzzünk ki célokat, soha ne adjuk fel… Hiányoznánk…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...