2018. január 17., szerda

MEGNYÍLT A MELEGEDŐ SZABADKÁN

        Megnyílt Szabadkán a melegedő, ahol a hajléktalanok, a rászorulók kereshetnek menedéket a téli, hideg időszakban – olvastam a subotica.com portálon. A melegedőt a szabadkai önkormányzat támogatja anyagilag, a rászorulókat pedig a Szociális Központ irányítja a Gaj utcába. Ők azok, akik felmérik a helyzetet, hogy ki az, akinek szüksége van a segítségre, nincs pénze tűzrevalót vásárolni. Egyelőre 25 személy számára tudnak elszállásolást biztosítani.


        Ilija Đukanović, a Szabadkai Városi Tanács szociális ügyekkel megbízott tagja úgy nyilatkozott, hogy a tavalyi évben összesen 32-en vették igénybe a szolgáltatást. A létesítmény fenntartására 402 ezer dinárt fordít az önkormányzat. A Caritas és a Vöröskereszt önkéntesei ügyeleteskednek két váltásban.
        Miroslava Bagavac, a szabadkai Szociális Központ igazgatójának szavai szerint a melegedőbe 20 és 65 év közötti rászorulókat fogadnak. Azt is elmondta, hogy Szabadkán nincs szó szerint hajléktalan ember, mindenkinek van bejelentett lakcíme, csak sokuknak nincs pénze tüzelőanyagra. Legtöbbször más területről érkeznek a rászorulók, akiknek pillanatnyilag nincs lehetőségük máshol lenniük. Még nem találnak számukra megoldást, átmenetileg ők is élhetnek a hajléktalanszállón.
        Dr. Siniša Trajković, a Vöröskereszt szabadkai szervezetének titkára elmondta, hogy napi háromszori étkezést, meleg italt, gyümölcsöt is biztosítanak, valamit orvosi ellátásban is részesítik az ott védelmet keresőket.


        Sokan élnek Szerbiában szerényen, szegény körülmények között. Szabadkán is sok magányos nyugdíjas van, akik számára a téli időszak még nehezebb. Nehezebb a szociális segélyen élőknek is, kevesebb munkalehetőségük van, drága a tűzrevaló. Még szerencse, hogy eddig enyhe telünk volt… Ezért jó a házi betegápoló rendszer, a falugondnoki szolgálat, mert ők segítenek a beteg embereknek a bevásárlásban, a gyógyszerek beszerzésében, a háztáji munkákban.

        Sokan élnek embertelen körülmények között. Ha az időjárás zordabbra fordul, ha lehűl az idő, sok felnőtt és sok gyerek fog fázni… És sokan éheznek is… Hány olyan rászoruló van, aki nem hajléktalan, mégis nagy szüksége lenne a segítségre? Szomorú, hogy ez a szám folyamatosan növekszik…
Fényképek: subotica.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...