2018. január 13., szombat

A KÖZSZFÉRA ÉS AZ ÁLLAPOTOSOK, A SZÜLÉSI SZABADSÁGON LÉVŐK HELYZETE

        Január elsejétől 10 százalékkal emelkedtek a bérek a közszférában. Vagyis ugyanott tartunk, mint három évvel ezelőtt. Azzal a különbséggel, hogy a három évig elvett 10 százalékot senki nem adja vissza. Ezzel járultak hozzá a tanügyben, a kultúrában, az egészségügyben, az igazságszolgáltatásban, a rendőrségen, a katonaságnál dolgozók, hogy Szerbiában mindenkinek jobb legyen. Khm, khm.
        A törvényeket azonban nem minden esetben hangolják össze. Itt is van egy joghézag. Azok a közszférában dolgozó nők, akik szülési szabadságon vannak, nem kaptak fizetésemelést. Sajnos, nem minden nő olyan szerencsés, hogy egészséges, könnyű terhessége legyen, amit végig ki tud hordani, sokuknak betegszabadságra kell menniük. Nos, ők sem kapták az emelést.  A munkaügyi törvény, az egészségügyi biztosításról szóló törvény és a gyermekes családok pénzügyi támogatásáról szóló törvény a munkaviszonyban lévő állapotos nők és a szülési szabadságon lévő kismamák pénzügyi helyzetét nem teszi jobbá. Tombol a fehér pestis, az állam azonban nem igazán segíti a gyermekes családokat.


        A terhesség megtartása céljából betegszabadságon lévő kismamák az utolsó három fizetésük átlagát kapják. A szülési szabadságon lévők pedig az utolsó 12 havi fizetésük átlagát. Nincs törvényes lehetőség, hogy ők is kapjanak emelést. Az egyik törvény „üti” a másikat. Három évig tőlük is levonták a 10 százalékot. Most újabb hátrányos megkülönböztetés éri őket. Akkor, amikor egy új kis életet hoznak a világra, akkor, amikor még jobban szükségük lenne a pénzre, nekik nem jár.


        Szánalmas és nevetséges mindaz, amit a hatalmon lévők hirdetnek. Szülésre biztatják a nőket, azután meg nem törődnek velük. Mintha nem kívánatos személyek lennének. Mintha büntetnék őket, hogy gyermeket vállalnak. Menekülnek tőlük a magánvállalkozók, a szülési szabadságért járó pénzt hónapokkal később kapják meg. Felmondanak nekik, ahogy megtudják, hogy állapotosak, munkaerő-felesleggé nyilvánítják őket, munkaszerződésüket nem hosszabbítják meg. Valójában nem lehetne ilyet tenni, de ez a szomorú valóság.

        Beszélhetünk a családalapítás fontosságáról, a nagycsaládról, a sok gyerekről, a megmaradásról… Ez üres duma Szerbiában…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...