2018. január 20., szombat

TENISZ A HŐSÉGBEN

        Ausztráliában most éppen nyár van. Meleg. 40 fok.
        Szeretem nézni a sportközvetítéseket. A korcsolyát, az atlétikát, a kézilabdát, a röplabdát, a kosárlabdát. A focit a legkevésbé. Általában követem az eseményeket, most éppen az ausztrál nyílt teniszbajnokságot. Örülök, hogy féléves kihagyás után visszatért az egykori világelső, Novak Đoković. Szurkolok is neki, a hatszoros győztes bejutott a harmadik fordulóba.


        Melbourne-ben 40 fokos hőség van. Árnyékban. A pályán még több. Rossz nézni, ahogy a teniszezők küzdenek a forrósággal. Férfiak és nők egyaránt. Nehezen kapnak levegőt, törölközőbe csavart jéggel hűtik magukat, folyamatosan isznak, izmaik görcsbe rándulnak. Volt, aki rosszul lett, volt, aki el is ájult. Pedig az állóképességük nem olyan, mint az enyém… Taktikailag próbálják minél előbb befejezni a meccseket, hogy minél hamarabb a hűvösbe vonuljanak. Hőgutát kapott a labdaszedő fiú. A nézők is kevesebben voltak a kánikula miatt.
        Szerintem, veszélyes játék ez. Tény, hogy rengeteg pénz forog kockán, de mi van az ott lévők egészségével? Mennyit ér? A szervezők azt mondják, hogy a hőségben játszott tenisz nem rejt magában túl nagy kockázatot, nem terheli meg annyira a sportolók szervezetét, mint a foci, a hosszútávfutás. Aggodalomra semmi ok.
        Đoković kritizálta a szervezőket. Szerinte sokkal többet foglalkoznak a nézőszámmal, azzal, hogy minél több pénz folyjon be a támogatóktól, a televíziós közvetítések jogdíjaiból, mint a versenyzők egészségével.  Azt nyilatkozta az újságíróknak a meccs után, hogy úgy érzi magát, mintha egy ketrecbe szorult állat lenne. Szerinte, beszélni kellene ezekről a dolgokról, változtatni valamit, mielőtt még valami komolyabb dolog történne.


        Most azt is lehetne mondani, hogy senki nem kényszeríti erre, meg különben is, milliókat kap érte. Egy meccsért annyit, amennyit mi egész életünkben nem keresünk. Lehetne menni kapálni is a 40 fokban 120 dináros órabérért… A lemez másik oldalán meg az van, hogy Đoković 4 éves kora óta keményen edz. Sok lemondással jár az élsport, míg a többi fiatal szórakozott, ő akkor is a sportpályán volt.  Hajnalban kelt, edzett. Fél életét hotelszobákban töltötte. Humanitárius akcióiról is ismert, sokat segített a beteg gyerekeken.
        Akkor, amikor hozta Szerbiának az első helyeket, akkor éltették. Most meg lehet köpködni, hogy már a meleg sem elég jó neki…

        Hajrá, Đoković!

Fényképek: Reuters

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...