2017. december 12., kedd

KATALÁN KARÁCSONY

        Barcelona. 4 nap. Ennyi jutott. Kezdetnek. Mert még visszatérek, ezt megbeszéltem magammal. Kevés volt ez a pár nap. Többet kér az életemből. Eddig Párizs volt a nagy szerelem, most azonban a katalán főváros kiütötte a nyeregből. Visszavágyom. Épp hogy csak megadtam a tiszteletet a csodálatos épületeknek, az építészeti remekeknek. Csak beleszippantottam a levegőbe. Kószáltam a szűk kis utcákban. Bámultam a tengert.
        Barcelona életkedvvel tölt fel. Felpörget. Megnyugtat. Nyüzsgés, színek, zene, ízek. Kultúra, divat, éjszakai élet. Örökzöld fák, karácsonyi fények. Karácsony füzérek lógnak a pálmafákon, az olajfákon. Kirakodóvásárok. Tömeg. Díszek. Leheletvékonyra szelt helyi sonka. Sangria. Tapas, a falatnyi kis szendvicsek. Paella, a spanyolok rizses húsa a tenger gyümölcseivel. Kézműves dolgok. Szobrocskák.


        Ott a Caganer is. A kis szemtelen figura. Guggol. A nadrágját letolta. A fenekét mutogatja. És kakil. Ott a bizonyíték is, az elvégzett dolog eredménye. Állítólag ez jó hatással van a talajra, a családnak jó termést, boldogságot, vidámságot, egészséget hoz a következő évben. Nálunk van a szerencsehozó malac. Nekik meg ez a fura figura jutott. 


    A katalóniaiak imádják a kis sz.rjankót. A nem katalóniaiakat meg megbotránkoztatja. Különösen azért, mert ott trónol a Betlehemben is. Mint egy kakukktojás. Szűz Mária, József és a kisded mellett. 


   A karácsony elképzelhetetlen nélküle. A Maremagnum bevásárlóközpontban meg hatalmas méretben látható. Guinness-rekord, a világ legmagasabb Caganer figurája.
        Azt mondják, néphagyomány. A XVII. században felbukkant, majd egyre nagyobb hírnévre törekedett. Kis parasztfigurából indult a karrierje, ma pedig már minden valamire való hírességnek, színésznek, politikusnak van csupasz fenekű változata.  Több száz variációja van, a Dart Vadertől kezdve John Lennonig. Nem maradt ki Obama és a pápa sem. Az aktuális politikai helyzetet sem hagyták ki a gyártók. A spanyol miniszterelnököt és a katalán kormányfőt ábrázoló figurák is nagyon népszerűek. Szerbiában ki aratná a legnagyobb sikert?


        Caganer ide, megbotránkozás oda, Barcelona visszavár…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...