2017. december 16., szombat

EGY ROSSZ ELŐADÁS, TEHETSÉGTELEN SZEREPLŐKKEL

        Elfogadták a 2018-as állami költségvetést a köztársasági parlamenti képviselők. Igaz, hogy még a 2016-os zárszámadás sem készült el, de hát ezzel nem foglalkoznak. A haladók nem tartoznak beszámolóval senkinek. Nem kell beszélniük arról, amiről nem akarnak, arra költik a pénzünket, amire gondolják. Hiába érdeklődik az ellenzék, válasz nélkül marad. Az uralkodók kihasználják előnyüket, megtehetik, hisz ők vannak többségben. Ez a lehető legjobb költségvetés, ami Szerbiát jó útra vezeti, mondta a pénzügyminiszter.
        Bevétel, kiadás, deficit, GDP, stabilitás, röpködtek a számok, amit egy egyszerű halandó meg sem ért. Meg nem is érdekli. Neki semmit sem jelent, hogy a vezetők dicsérik saját magukat, ha az átlagemberek nem élnek jól. Ha a létminimum alatt tengődnek.  Ha fáznak, ha éheznek. Még mindig nincs meg a Vajdaság pénzeléséről szóló törvény, a tartomány nem fog elegendő pénzeszközt kapni, Belgrád annyit juttat vissza, amennyit gondol. 2018-ban sem lehet a közszférában meghatározatlan időre foglalkoztatottat felvenni, és továbbra sem lesznek fizetési osztályok. Majd 2019-ben. Ezt eredetileg még 2014 őszére ígérték, és az lenne a lényege, hogy ugyanazért a munkáért ugyanannyit fizessenek mindenhol. Csak hát tudjuk, hogy akkor pártalapon nem lehetne ennyi munkahely…

(A miniszterek a pénzt számolják 2018-ban, az emberek meg összébb húzzák a nadrágszíjat.)

        Aki követte az eseményeket, az egy rossz előadást láthatott, tehetségtelen szereplőkkel, olcsó díszlettel. A haladók megakadályozták, hogy az ellenzék hozzászóljon a történethez. Csak ők beszéltek, több mint 2000 beadványuk volt, így nem maradt idő. Ez volt a céljuk. Ugyanazt az összetett mondatot ismételgették valamennyien, mint a papagájok, majd visszavonták a beadványaikat. Így szólt a mondat: A költségvetés célja, hogy Szerbiában jobb legyen. Ezt variálták. Az értelmetlen módosítási indítványokkal a kormánypártiak szándékosan húzták az időt, így nem sikerült érdemleges vitát folytatni a költségvetésről. A heves viták miatt többször is megszakították az ülést.
        Hatalmas emelésekről beszélnek, januártól, vagyis februártól emelkedik 5 százalékkal a januári nyugdíj, 10 százalékkal emelkednek a bérek a közszférában. Ennyi a terv, lehet örülni. Több emelésről nem szól a mese. Ezt tessék beosztani egész évre.
        Fejlődünk, igyekszünk Európa felé, mondják. Bár nekem úgy tűnik, hogy inkább bújócskázunk Oroszországgal, Kínával, Amerikával, Európával. És ha egyszer megjelenünk az Európai Unió ajtaján, ha lesz még addigra, akkor ki tudja, hogy beengednek-e rajta ilyen demokráciával, sajtószabadsággal, igazságüggyel, egészségüggyel, oktatással…


        Állítólag, érezni fogjuk a javulást, jobban fogunk élni, minden szebb és jobb lesz 2018-ban. Valakinek biztosan. Fejlett infrastruktúránk, gazdaságunk lesz. Csökken majd a munkanélküliség, érkeznek a külföldi beruházók. Ezt a szöveget már évek óta hallgatjuk. A hiba biztosan bennem van, mert én akárhogy keresem, kutatom, nem találom sem a szebbséget, sem a jobbságot… Azt gondolják, olyanok vagyunk, mint a majmok? Nem látunk, nem hallunk, nem beszélünk?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...