2017. november 5., vasárnap

MINDEN NYUGDÍJAS KAP KEDVEZMÉNYES KÁRTYÁT?

        November elsejétől személyre szóló szenior kártyákra jogosultak a belgrádi nyugdíjasok. Ezt igényelhetik a községházán, a nyugdíjasklubokban, de akár úgy is dönthetnek, hogy a postás házhoz vigye. A fővárosiak e kártyával különböző kedvezményeket vehetnek igénybe a gyógyszertárakban, magán fogorvosi rendelőkben, olcsóbban vásárolhatnak az üzletekben, kevesebbet kell fizetniük a színházi jegyekért, a múzeumi belépőkért, jutányos áron étkezhetnek az éttermekben. Állami intézmények és magánvállalkozók csatlakoztak a kezdeményezéshez, napról napra bővül a lista. Az állatkerti belépőjegyet például 40 százalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg. Annyira nagyvonalúak a haladó hatalmon lévők, hogy mindenre gondoltak. A kedvezmény vonatkozik a temetkezési költségekre is. A nyugdíjasok 15 százalékkal olcsóbban juthatnak hozzá a temetkezési kellékekhez, és ennyivel olcsóbb lesz a síremlék emelése is. A kedvencem, hogy a BMW javítására is jár 10%-os kedvezmény. Nem sok nyugdíjast láttam ilyen autóval furikázni. Vajon csatlakozik az indítványhoz a Ferrari és a Mercedes képviselője is? Egyébként november elseje óta 25 ezren igényelték és töltötték ki a formanyomtatványokat Belgrádban.


        A fővárosiak kivételezett helyzetben vannak az év többi napjain is.Több ezer belgrádi nyugdíjas ingyenesen tanulhat angolul, számítógépes ismereteket sajátíthat el, nem kell fizetnie az uszodákban, sőt még kirándulni is mehet.
        Hogy miért döntött úgy a város vezetése, hogy szívén viseli az idősebbek sorsát, jó kérdés. Reklámfogás? Az ellenzék szerint jönnek a belgrádi polgármesteri választások. Kellenek a szavazatok. Közben kiderült, hogy tavasszal országos parlamenti választások is lehetnek.
        Szerbia más városaiban, falvaiban élő nyugdíjasok felhördültek a hír hallatán, hogy amit lehet Jupiternek, nem lehet a kisökörnek. Ők nem ugyanolyan emberek? Nem ugyanolyan helyzetben vannak?  
         Nem kell elfelejteni, hogy ez a kormány az első Szerbia modern kori történelmében, amelyik csökkentette a nyugdíjakat. Jogellenesen. Sokan, épphogy csak nem halnak éhen. Megkülönböztetés, hogy a többi helységben nem kapnak kedvezményt a nyugdíjasok. Megérdemelnék ők is. Több város nyugdíjas szervezetének elnöke fordult a helyi vezetőkhöz, hogy biztosítsa számukra is a lehetőséget. Nekik sincs pénzük gyógyszerekre, minden kis segítség jól jön. Niš és Újvidék már érdeklődik a fővárosiaktól, hogyan is működik a rendszer. Pénzük nincs, segítséget várnak. Zoran Đorđević munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter reményét fejezte ki, hogy az akcióhoz minden szerbiai település csatlakozni fog egyszer. Arról, hogy mikor kerülne erre sor, nem beszélt. 
        Nyugdíjas napjaiban, normális országokban az ember nyugodtan unokázik, utazgat, kulturálódik, élvezi a megérdemelt pihenést a ledolgozott munkaévek után. Nálunk meg a kis nyugdíjából segíti a gyerekeit, még mindig dolgozik. Hová jutottunk?
        Mindig figyelek a részletekre. Ezért is kaptam fel a fejem arra a mondatra, amit Belgrád első embere ejtett ki a száján, hogy az első szenior kártya ingyenes lesz. Miért? Lesz második is? Azért fizetni kell? A választások után is érvényes lesz még?
        Vannak egyéb kérdéseim is. Mikor lesz felénk személyre szabott nyugdíjas kártya? A kis falvakban hogy fog kinézni a történet? Mi van akkor, ha egy helységben van két bolt meg öt kocsma? Kapnak-e az ott élő nyugdíjasok kedvezményt a zentai, szabadkai, újvidéki színházi előadásokra? Elmehetnek-e a szomszédos kisvárosba olcsóbban a fogorvoshoz? Valóban a szívükön viselik a hatalmon lévők az idősebbek sorsát, vagy csak megvásárolják ezzel a szavazataikat?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...