2017. november 9., csütörtök

MÉRGEZŐ SZÁMLÁK

        Aggódunk folyamatosan. A híradások naponta hívják fel a figyelmünket valamilyen veszélyre. Az egyik élelmiszertől rák, a másiktól cukorbetegség, a harmadiktól szívinfarktus alakulhat ki. Nem jó a cukor, nem jó az édesítőszer. Káros a szervezetünkre a zsír, az olaj, a margarin és a vaj is. Az egészségünk forog kockán. Nem tudunk dönteni, hogy mit főzzünk, mérlegelünk, hogy milyen terméket tegyünk tiltólistára, nehezen igazodunk el a tudományos érvek között. Mit vegyünk komolyan, mi az, amivel csak riogatnak bennünket? Mindig van egy újabb rémisztő kutatási eredmény. Gyermekjátékokat vonnak ki a forgalomból, mert veszélyes vegyi anyagokat tartalmaznak. Káros összetevőket találnak a tejben, különböző élelmiszerekben.
        2013-ban egy civil szervezet alakult Belgrádban. A többéves tapasztalattal rendelkező szakemberek azt tűzték ki célul, hogy tájékoztassák a lakosságot, hogyan kell használni, kezelni a környezetünkben lévő vegyi anyagokat. Hogy minél kevesebb veszélynek tegyük ki gyermekeinket és magunkat is. Az ALHem az elmúlt pár hónapban a boltokban kiadott számlákat és a banki kivonatokat vizsgálta. Vegyi szempontból.
        Az elemzésekből kiderült, hogy majdnem minden számla tartalmaz biszfenol A-t. Meg sem fordul a fejükben, hogy egy számla is ártalmas lehet. 1891-ben egy orosz vegyész, Alekszandr Gyianyin állította elő a BpA-t. Azután kísérleteztek vele, majd felfedezték, hogy a műanyag átlátszó, kemény és ellenálló lesz tőle. Az egyik legelterjedtebb műanyagipari alapanyagból éves szinten közel 3 millió tonnát állítanak elő a világon. Mert olcsó. Van sok mindenben, a műanyag tárolóedényekben, a vizes és üdítős palackokban, a gyermekjátékokban, rengeteg használati eszközben, a mobiltelefonoktól kezdve, az autóalkatrészeken át az egyes fogtömésekig.
        Az a gond vele, hogy ha bekerül az emberi szervezetbe, akkor a szervezet összezavarodik. Csökken a spermiumtermelés, okozhat meddőséget, pajzsmirigy zavarokat, súlyos szemkárosodást, szerepe van az elhízásban is, növeli egyes rákfajták kockázatát, káros hatása van a központi idegrendszerre, emeli a vérnyomást.
        Hogyan kerül a szervezetünkbe? Megesszük. Ha tárolásra használt edényekben melegítjük az ételt, akkor kioldódhat a műanyagból, bejut az ételbe, majd azt megesszük. Meg is ihatjuk. A műanyag palackokból is kioldódhat. Meg a számlák is tartalmazzák. A vizsgálatok szerint a biszfenol A már alacsony koncentrációban is magas kockázatot jelenthet. Lehetetlen kizárni, hogy ne érintkezzünk vele. Kicsit védekezhetünk, ha nem öntünk forró teát, kávét a kulacsba, nem melegítjük a kaját konzervdobozban, nem teszünk a mikróba a tárolóedényt.
        Az Európai Unióban már betiltották a biszfenol A-t tartalmazó cumisüvegek forgalmazását. Az Európai Vegyianyag-ügynökség a nyáron közölte, hogy a BpA károsítja az emberi hormonrendszert. A tudósok világszerte vizsgálódnak, bizonyítékokat találnak, szigorúbb szabályokat követelnek. Kísérleteznek, hogy mivel helyettesíthetnék. Még vitatkoznak, hogy mi az a mennyiség, amelyik veszélyes, már káros a szervezetre. Azon már nem vitatkoznak, hogy veszélyes-e.
        Rengeteg vegyi anyag vesz körül bennünket, közel 100 ezer. Egy szál cigiben is van vagy 4 ezer. Jobb, ha nem is tudjuk, mit eszünk, mit iszunk, milyen levegőt szívunk be. Rettegnünk nem kell. Attól biztosan nem lesz bajunk, ha műanyag helyett üvegtányéron mikrózzuk a kaját. A belgrádi civil szervezet arra szeretné felhívni az illetékesek figyelmét, hogy olyan számlapapírt vásároljanak, amelyik nem tartalmaz káros vegyi anyagot, hiszen a fejlett országokban, az európai unió területén már olyanokat használnak. 2020. január 2-tól már kötelező is lesz. A mi törvényeinkbe ki tudja, mikor kerül be e határozat. Nagyobb gondjaink is vannak. És rájöttem, ezért nem adnak a kínai boltokban számlát, mert tudják, hogy veszélyes anyagokat tartalmaz. Ők védenek bennünket…

        Már beharangozták, hogy januártól ismét lesz Vedd el a számlát és nyerj! elnevezésű nyereményjáték. Legalább 10 adómemóriás pénztárgépszámlát kell beküldeniük a polgároknak, és értékes ajándékokat nyerhetnek: hazai és külföldi utazást, személygépkocsit, lakást. Most akkor kockáztassuk az egészségünket, hogy fogdossuk a számlákat?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...