2017. július 13., csütörtök

ILYEN EGÉSZSÉGÜGYI RENDSZER SEHOL SINCS EURÓPÁBAN, MINT SZERBIÁBAN

     Ilyen egészségügyi rendszer nem létezik sehol sem Európában, mint nálunk. Minden ingyen van. Ezt jelentette ki ma Zlatibor Lončar, egészségügyi miniszter. És nem szakadt rá az ég.
        Dragi građani, samo da znate (Kedves polgárok, csak hogy tudjátok!), folytatta, éves szinten a minisztérium 1000 eurót költ minden egyes lakosra. A polgárok a participáció fizetésével, az egészségügyi hozzájárulással csak 200 euróval segítenek. A kis 200 eurónk egy csepp a tengerben, ahhoz képest, amennyit az állam ad. Beszélt arról, hogy a kórházainkban a legkorszerűbb műszerek vannak, folyamatosan fejlesztik az egészségügyi intézményeket. Emlékeztetett arra, hogy Európában, a világban más a helyzet, nehéz eljutni az orvoshoz, és hogy ha az állampolgárok nem rendelkeznek biztosítással, akkor nem is kapnak semmiféle egészségügyi ellátást. Szerbiában ilyen nem történhet meg, mindenkiről gondoskodnak, mindenkinek a maximumot nyújtják. Tartsák ezt szem előtt! – fejezte be a mondandóját.
        Kedves pökhendi, miniszter úr, csak hogy tudja, az emberek nem debilek. Kijelentése első mondatával teljes egészében egyezem. Ilyen egészségügyi rendszer tényleg nem létezik sehol sem Európában. Jobb az van, rosszabb nincs.
        Meg ilyen miniszter sem létezik. Sajnos, sokan megtapasztalják, hogy milyen is ez a rendszerünk. Semmi sincs ingyen. A levegő sem. Sem a gyógyszer, sem a vizsgálat, sem a műtét. Hónapokat kell várni az időpontra. A beteg gyerekeket sms-ekkel gyógyítjuk. Még írógépen írnak az orvosok. Két ujjal gépelnek. A számítógépes rendszerük általában összeomlik. Több idő elmegy a különböző adatok, jelentések bevitelére, mint amennyit a betegekkel foglalkoznak. A fogorvos nem ad időpontot az egészségházban, de délután már a magánpraxisában 2000 dinárért kezeli is a gyermekünk fogát. A vérvételeket „privátul” oldjuk meg. Az ultrahangot is, mert már hónapok óta nincs pénz bizonyos alkatrészre a kórházban. Milyen legkorszerűbb műszerekről beszélünk… Lehet, hogy a nagy központokat ellátták, de a kis településeken katasztrofális a helyzet. Nincsenek meg az alapvető feltételek. Nincs mentő. A nővérek fizetése az átlagfizetés alatt van. Az orvosok, nővérek nagy része már külföldön dolgozik. Folyamatos az elvándorlás.
        Úgy néz ki, a miniszter meg én nem egy országban élünk, nem egy országról beszélünk. Szegény kisnyugdíjasok, akiknek a szívükkel, a vérnyomásukkal van baj… Napokig ülnek a váróteremben, mire sorra kerülnek. Akkor még nem beszéltünk a kórházi kajáról, hogy mi mindent kell vinni szüléskor, műtétre…
        Kiszámoltam. Hétmillió lakos szorozva 1000 euróval, az testvérek között is hét milliárd euró. Nem kevés. Kétlem, hogy rám, ránk ennyit költenének.

        Befejezem én is a mondanivalómat: Tartsa szem előtt kedves haladó miniszter, hogy mindenki tudja, hogy nem mond igazat… Az IQ-nk azért 75 fölött van…

Írásom a Délhír Portálon jelent meg.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...