2017. július 8., szombat

FEKETEORSZÁGBAN FEKETÉZÜNK

        Hatalmas forgalom van az utcánkban. Mintha egy bevásárlóközpontban élnénk, csak itt a parkolók a házak előtt vannak, meg csengetni kell, ha be szeretnénk jutni, és egy kicsit többet is kell beszélgetni az eladókkal. Van itt minden, mint karácsonykor!
        A szomszéd Pista bácsi pálinkát főz, most éppen a sárgabarackot vásárolja fel. Kisnyugdíjas, valamiből dugipénzt kell adni a kamasz unokáinak. Elég jól keres. A helyi alkeszok már reggel hatkor verik az ablakát, mert a krízis, az krízis. Géza szemben lakik, munkanélküli. Ügyes gyerek, ért a villanyszereléshez, a mosógépek, hűtők javításához. Egy baja van, nincs mindig kedve dolgozni. Sokat kell rá várni, mire elvégzi a munkát, de ha egyszer odaér, nincs gond tovább a szerkentyűvel. Eszébe sem jut bejelenteni a vállalkozását, nem éri meg, mondja.
        Aki szépülni vágyik, szintén jöhet az utcánkba. Juci körmös, Luca meg fodrász. Mindkettőnek kis szalonja is van a házban. Elég nagy forgalmat bonyolítanak le, időpontot kell kérni náluk, nem lehet csak úgy beesni hozzájuk. Van azért egy kis protekcióm, ha letörik a körmöm, vagy kell egy főnözés, akár reggel hatkor is elvállalnak. Számla persze nuku, nem is igénylem. Zsófi néni garázsában használt ruha nagykereskedés van. Szegedről hozza az Angliában kiselejtezett cuccot, gyakran nagyon jó szoknyákat, pólókat találok nála. Van gyerekholmi, cipő, táska, sál, még játék is. A bazár egész nap nyitva áll.
        Lali és felesége piacoznak. A szimpatikus házaspár hetente háromszor megy a határ túloldalára bevásárolni, annyira jól megy az üzlet. Macskakaja, sajt, mosópor, légyspray, vajkrém, szalámi is szerepel a kínálatban. Házhoz is jönnek a vásárlók. Én is csak átszaladok ezért-azért. Most éppen tündéri kislányukkal nyaralnak a tengerparton. Az adót inkább erre költik.
        Lilla fényképész, fotóműtermet rendezett be a nappalijában. Ide vonulnak a kismenyasszonyok meg a nagymenyasszonyok. Lakodalmak, szülinapok, házassági évfordulók, találkozók, mindent vállal. Persze, feketén. Dinárban, euróban. Szépen kereshet, mert most vett egy új autót.
        Kajában sincs hiány az utcában. Gizi néninél csirke, tyúk, tojás, zöldségfélék a kertből, Feri bácsiéknál tej, marha- és disznóhús vásárolható. Olcsóbb, mint a hentesnél, a boltban, meg tudom, hogy tiszták, hogy megbízható forrásból veszi az ember. Az igaz, hogy nincs gyorsétterem, kínai kaja, de Vali meg isteni tortákat süt. Gyönyörűen ki is díszíti. Imádom a sampitéjét! Ha van ilyen megrendelése, mindig hoz át nekem pár darabot…
        A sarkon használt mélyhűtőket, mosogatógépeket, bicajokat, fűnyírókat vásárolhat az érdeklődő. Néha még bútorokat is árulnak Pistáék, azt sikerült olcsó pénzért megszerezni Németországban. A fia autókat hoz be külföldről, egész kiállítás van a házuk előtt különböző járgányokból. A másik sarkon kutyáznak. Fajkutyákat tenyésztenek, egy kiskutyát 500 euróért árulnak. A fiatalasszony tényleg sokat foglalkozik az állatokkal, kiállításokra jár, főzöget a kutyusoknak. Még Franciaországba is vittek a kis kedvencekből.
        És ott van még Anita, aki órákat ad. Matek, magyar, angol, kinek mire van szüksége. Általános és középiskolások járnak hozzá reggeltől estig. Ő is munkanélküli, tanító néni a végzettsége. Többet keres így, mintha hivatalosan dolgozna. Az utca lakói valójában többet keresnek feketézéssel, mintha be lennének jelentve minimális fizetésre. Mellé még kapják a szociális segélyt, a családi pótlékot, valahogy kidűlőznek.

        Ez csak a mi utcánk. Hol vannak még a telefonárusok, a klímaszerelők, az autómechanikusok, a számítógépet javítók, a szobafestők, a kőművesek… Mindazok, akik feketén dolgoznak. Mert így egyszerűbb. Nincs felügyelőség, nincs adófizetés. Nem éri meg becsületesen bejelenteni egy vállalkozást. Ilyen országban élünk. Feketeországban. 
Írásom a Délhír Portálon jelent meg:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...