2017. július 3., hétfő

VAN ÉRTELME FIZETNI AZ EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI ÉS NYUGDÍJJÁRULÉKOT?

        Úgy gondolom, teljesen feleslegesen fizetem az egészségbiztosítási és a nyugdíjjárulékot. Semmi értelme. Az orvosnál fizetek, a nyugdíjam meg még fényévekre van. A jelenlegi állás szerint éhen döglök majd, mert kenyérre sem lesz elég a pénzem 65 éves koromban.
        Azt mondják a nagyokosok, hogy kifejezetten kedvező Szerbia helyzete a társadalombiztosítási járulékok terén. A környéken nem fizetnek ilyen keveset!   Magyarországon az összterhelés a bruttó bér 47 százaléka, nálunk pedig 35,8. Kevesebb, nem vitás. Az az szerencsés, akinek van munkahelye, és még be is jelentették, ugyanakkora százalékban fizeti a társadalombiztosítást, mint a munkaadója. 17,90%– 17,9%. Ebből a nyugdíjjárulék 11, az egészségbiztosítás 6,15, a munkanélküliségi járulék pedig 0,75 százalékot tesz ki. 
        Ezzel nem is lenne gond, ha kapnánk érte valamit. Van az Országos Egészségbiztosítási Alap (RFZO). Van egy törvény, hogy mi mindent kell(ene) biztosítania. Szépen írja (elolvastam!), hogy gyógyító, fekvőbeteg, járóbeteg ellátást, alapellátást, otthoni vizitet, szállítást. Jogunk van táppénzre, utazási költségek támogatására.  Gyógyszerekre. Kórházi ellátásra. Tényleg szépen kitaláltak és leírtak mindent. Papíron.
        Mi történik a valóságban? Csak beteg ne legyen az ember! A gyógyszer, amit felírnak, biztosan nem szerepel a támogatott orvosságok listáján. Meg kell venni. Várólista van az állami intézményekben, időpont fél éven belül nincs. Marad a magánrendelés. Készpénzért. Nem olcsón. Protekció keresése, hogy megműtsék az embert. Boríték az orvosok zsebébe. Kávé, ital, édesség, dugipénz a nővéreknek, hogy figyeljenek a betegre. Hogy beengedjenek látogatóidőn kívül is.
        Fizetünk a gyógyszerekért. Sms-eket küldünk, hogy összegyűjtsük a pénzt a beteg gyerekek gyógykezelésére. Nincs mentő, saját autóval kell szállítani a kórházba a pácienseket. A kórházba vinni kell a kötszert, az orvosságokat, a pelenkát, az ételt. Katasztrofális állapotok uralkodnak. Omló falak, gyógyszerhiány, túlterhelt személyzet, nem működő liftek, nem létező fejlesztések, a kórtermekben 100 fok.
        A nyugdíj meg egy külön mese. Már annak, aki megéri. Nem lehet megélni belőle, hiába ismételgeti kedves Ácó naponta, hogy sosem voltak ilyen magasak.
        Olyan lehetőségem nincs, hogy nem fizetem a járulékokat. Muszáj. Törvény kötelez rá, pedig sokkal okosabban fektetném be az erre levont pénzt.


Az írásom a Délhír Portálon jelent meg:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...