2017. július 18., kedd

AZ ERDŐTÜZEK MIATT LEMONDOTT A HORVÁT VÉDELMI MINISZTER

        Hatalmas erdőtüzek pusztítanak Montenegróban és Horvátországban. Több ezer tűzoltó, katona, önkéntes harcol a tűzzel, erőfeszítéseiket nehezíti az erős szél is. A térségben sok helyen lakott területeket is veszélyeztetnek a lángok. Az ott élőket, a turistákat evakuálták.
        Az éjszaka folyamán a Splitben élők lélegzetvisszafojtva figyelték, hogy egyre közeledik feléjük a tűz. A katonaság tagjai, a focicsapatok szurkolói is segédkeztek, több ország felajánlotta segítségét, tűzoltó repülőgépekkel is próbálták megfékezni a tüzet.  A lángok a szárazság miatt gyorsan terjedtek. Valamennyire sikerült megfékezni, és még napokig eltarthat az oltás. A Split környéki falvakban több száz ház, több ezer hektár erdő leégett.
        Kolinda Grabar-Kitarović horvát államfő Ausztriában tartózkodott, ahol az újságírói kérdésekre elmondta, hogy a katonaságot már előbb ki kellett volna vezényelni a helyszínre, elkéstek a segítségnyújtással. Damir Krstičević védelmi miniszter benyújtotta lemondását, annak ellenére, hogy már hétfőn délután ő is és a katonaság is a helyszínen harcoltak a tűzzel. Az államfő megszakította ausztriai útját, ő is Splitbe érkezett. Ott van a kormányfő is, aki úgy nyilatkozott, hogy sikerült ellenőrzés alá vonni a tüzet, a segédkező emberek remek munkát végeztek. Egyikük sem egyezik a védelmi miniszter lemondásával.
        Februárban Florin Jianu, Románia kereskedelmi minisztere jelentette be, hogy lemond, miután több százezer ember vonult utcára egy törvény miatt, mely enyhébben büntetné a korrupciót.
    Áprilisban Imamura Masahiro, a fukusimai földrengés utáni újjáépítésért felelős japán miniszter ezt mondta: „Jó, hogy északkeleten történt a katasztrófa, mert ha Tokió körzetében következik be, akkor hatalmas károkat okoz.” Rájött, hogy butaságokat beszélt, majd bocsánatot kért, és lemondott.
        Júniusban lemondott a francia igazságügyi miniszter, mert kiderült, hogy nem szabályosan költött el uniós pénzeket.
       Ez csak pár példa. Az embereknek van felelősségtudatuk, lelkiismeretük. Szerbiában meg… Ilyen botrány, olyan botrány, diplomahamisítás, illetéktelenül elkötött pénzek, hazugságok, korrupció, illegálisan felépített házak, és senkinek még csak a szeme sem rebben. Meg sem fordul a fejükben, hogy a jól fizető állásukról lemondjanak.

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...