2017. július 20., csütörtök

NÉMETORSZÁG TÁRT KAROKKAL VÁRJA A BALKÁNRÓL ÉRKEZŐ SZAKEMBEREKET

        A Deutsche Welle közszolgálati médium, külföldieknek és külföldön sugározza a regionális műsorok adásait. Rádiós és televíziós műsorait, híreit 30 különböző nyelven hallgathatjuk, nézhetjük, olvashatjuk. Szerbül is.
        Egy sorozatot indítottak a szerkesztők DE_facto címmel. A németországi életet, az elhelyezkedési lehetőségeket mutatják be, de kitérnek a fizetésekre is.  
        Több pár perces kisfilmet is készítettek szerb nyelven. Elmondják, hogy a szakképzett munkások hiánya miatt Németországot éves szinten milliárd eurós veszteség éri. Felkészültek egy újabb „gastarbeiteres” hullámra, szívesen látják a megfelelő végzettségű, szakképesítésű embereket az egész balkáni térségből. A munkanélküliség csökken, a hiányszakmák száma nő. Matematikusok, informatikusok, mérnökök gyorsan munkát találhatnak. Hatalmas a kereslet az egészségügyi nővérek, az ápolók iránt, de a szakmájukat jól ismerők is megtalálhatják számításaikat. Mindehhez fontos a német nyelv ismerete. A balkáni országokból érkezőknek, a horvátokat kivéve nem olyan egyszerű a helyzetük. Sokan különböző ügynökségen keresztül keresik a munkát. Az európai uniós útlevél előny mindenhol.
        A kisfilm végén elhangzó mondat: A régi Jugoszlávia területén hatalmon lévő politikusokat úgy látszik, nem érdekli, hogy a legjobbak mennek el.
        A következő kisfilmben kitérnek a fizetésekre is. Ha már bepakoltuk a csomagjainkat, és egy új, jobb élet reményében elindultunk, akkor azt is jó lenne tudni, hogy mi vár ránk. Az építészetben dolgozók fizetése nettó 2000 euró, a pincéreké, szakácsoké és fodrászoké 1000 euró (és még a borravaló), az autószerelők, szobafestők 1300 eurót keresnek. A Szerbiából érkezők nagy része ápolóként, egészségügyi nővérként dolgozik, ők 1600 eurót vihetnek haza. Ebből kell fizetni a lakást (600 euró), az étkezést (280 euró), útiköltséget. Ha ezt összeadjuk, kivonjuk, nem sok marad.
        Milan Milivojević is megszólal, aki elmondja, hogy Szerbiában röntgen technikusként dolgozott délelőtt, délután pedig egy kávézóban pincérkedett. A feleségének is volt munkája. A három fizetésből nem haladtak egyről a kettőre. Ha összehasonlítja a németországi élettel, akkor kijelentheti, hogy ott egy fizetésből is meg tudnak élni, és megengedhetik maguknak a pihenést, olyan dolgokat, amelyekről Szerbiában nem is álmodhattak.
        Németországban sem könnyű az élet, de aki kitartó, szorgalmas, az megtalálja a számítását.
        Van még pár kisfilm a neten, érdekes kis szösszenetek. Az egyikből megtudhatjuk azt is, hogy mennyibe kerül az élelmiszer Németországban, mennyibe nálunk… Nem is írom…
      Nekem még mindig az a mondat jár a fejemben, hogy senkit sem érdekel, hogy elmennek a szakemberek. Úgy tűnik, nálunk nincs szükség értelmes, jó munkaerőre.

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...