2017. március 2., csütörtök

HIPP-BOTRÁNY

                Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Már születésétől kezdve. Babusgatja, nézegeti, szopiztatja a kis jövevényt. Anyatejjel táplálja, ameddig tudja.  Szerencsések, akik ezt nagyon sokáig megtehetik. Időközben persze elkezdődik a „hozzáetetés” is, már nem csak anyatejet kap a kicsi.  Az édesanya a legváltozatosabban próbálja összeállítani a baba étrendjét, hogy az finom is legyen, és egészséges ételeket tartalmazzon. Almácska, sárgarépa pépesítve, jöhet a sütőtök, gyümölcsök, főzelékfélék, husikák, majd lassan eljutunk a „már mindent eszik” csúcsra.
        Az első és második gyerekemnél főzőcskéztem a szopizás mellett, a legkisebb meg bébikaják sorozatát próbálta ki. Tetszett neki. Magyarországról hoztuk a HIPP bébiételeket. Imádta a sütőtököt burgonyával, a banánt őszibarackkal, a zöldségeket pulykahússal, de jöhetett a csirkehusi, a spagetti bolognai mártásban és a paradicsomos tészta borjúhússal is.
        Azért esett a választásom pont a HIPP ételekre, mert csak jót olvastam róla, kolléganőim is dicsérték, a reklámban is azt hangoztatták, hogy nagyon nagy odafigyeléssel készülnek, a gyártók és a felügyelők folyamatosan ellenőrzik az összetételét. A kényelem is szempont volt számomra. Időt spóroltam, nem kellett pepecselnem. Helyette játszhattam a gyerekekkel… Régi szép világ! Csak betettem a táskámba a kis üveget, már indulhattunk is a játszótérre… Nem éreztem lelkiismeret-furdalást, hogy nem álltam egész nap a sporhet mellett…
        A kész ételek előnye, hogy állítólag mindig ellenőrzött alapanyagokból készülnek, nincs bennük káros anyag, sok jogszabálynak kell megfelelniük.
        A belgrádi egészségügyi felügyelőség ellenőrzi a külföldről behozott termékeket. Az Ausztriából származó HIPP gabonapépben nagyobb mennyiségű arzént találtak. ARZÉNT! A gyerekeknek szánt ételben! Néha jobb, ha nem tudjuk, hogy mi mindent eszünk, mi lehet a szalámiban, a virsliben, a pástétomban, de a gyerekkajában arzén…
        Köztudomású, hogy ez a kémiai elem mérgező, rákkeltő hatása van.  Bőr-, hólyag-, vese- és tüdődaganatot idéz elő. Ha kisebb mennyiségben visszük be a szervezetbe, akkor is krónikus betegségeket idézhet elő. Nem jó a szívnek, a májnak, a vesének, a központi idegrendszernek. Semminek. Körülöttünk megtalálható, simán lehet – van – a csapvízben, no de a gyerekeknek szánt ételekben mit keres? Igaz, visszaküldték a határról, de akkor is benne van. Mérgezzük őket már pici korukban?
        Nem is akarok arra gondolni, hogy ez valamilyen összeesküvés elmélet. Hogy a hír nem igaz, csak valamilyen másik gyártó szeretne „betörni” a szerbiai piacra. Ez lenne a jobbik változat. Miért „éri meg” egy világhírű európai uniós cégnek, hogy mérgezett termékeket áruljon? Mi a célja?
        Tavaly novemberben a Juvitana bébiételekben találtak öt mérgező anyagot. Most jött a HIPP-botrány. A következő a Fructal lesz? Mindenesetre szörnyű...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...