2017. március 5., vasárnap

SZENDRŐ, A SZABAD VÁROS

                Egyik ismerősöm osztotta meg a közösségi hálón pár napja egy csoport oldalát, a “KONCERTVLADA GEORGIEVA U SMEDEREVU-IPAK ĆEMO ODRŽATI” oldalt. Csatlakoztam. Azért, mert szeretem az énekes dalait, meg azért is, mert valami megmozdult az emberekben. Spontánul indult az egész.
        Március 4-re tervezték Vlado Georgiev koncertjét Smederevón. A sportcsarnok igazgatója (aki a Vučić vezetéknevet viseli, csak ő Igor) azonban lemondta a zenei estet. Kétszer is. Először technikai okokra hivatkozott. Másodszor indoklás nélkül. Olyan hírek reppentek fel, hogy az az ok, hogy Vlado nyilvánosan támogatja Saša Janković volt ombudsman jelölését az elnöki posztra.  Az énekes kedvelőinek nem tetszett, hogy a politika miatt a városvezetés beleszól a zenei életbe (is), ezért megmozdulást szerveztek. Politikamenteset. Ami valójában mégsem politikamentes. Csoportot alakítottak a facebookon. Több mint húszezer ember támogatta őket, a világ minden részéről érkeztek hozzászólások. A koncert helyett egy összejövetelt terveztek, melyre meghívták magát az énekest is.  A kezdeti nehézségek ellenére (nem akart a városvezetés áramot biztosítani, az egyház sem, a város főterén lévő kamerák nem a valóságot mutatták élőben) egyes információk szerint 2000, mások szerint 4500, de 9000 ember jelent meg. A legszebb, hogy nem autóbuszokkal szállították a jelenlévőket a helyszínre, nem volt kötelező a részvétel, ezek az emberek önként mentek. Igaz, hogy a kínai üzletekben a „későn kapcsolók” már nem tudtak fütyülőket vásárolni, mert mind elfogyott. A kezdeti 20 dinárról 50-re emelkedett az ára…
        A szervezők fél 9-kor rövid beszédet tartottak, ezt a Szabad Európa Rádió fél óráig élőben közvetítette. Több tízezer ember nézte az adást. A helyszínen lévők pedig tájékoztatták az eseményt követőket a történésekről. Képeket, videókat osztottak meg. Vlado Georgiev énekelt pár számot. A közönség kulturáltan viselkedett, úgy, ahogy a szervezők kérték. Nem hoztak politikai jelképeket. Nem skandáltak semmit, csak énekeltek, mosolyogtak, jól érezték magukat. Érezték, hogy valami megmozdult. Így is elmondták véleményüket. Smederevo szabad város. A XXI. században elfogadhatatlan, hogy valaki betiltson egy koncertet, mert az énekes másként vélekedik, mint a városvezetés. A szabad gondolkodást, beszédet, éneket tiltották meg ezzel.
        Feltűnés nélkül állt Saša Janković, az elnökjelölt, akit senki nem üdvözölt, aki nem mondott politikai beszédet. Nem ígért nagyobb fizetést, jó életet.  
        Smederevo, szeretlek. A koncertet mégis megtartották. Rendbontás nélkül. Mosolyogva. Néha hangosan. Néha fütyülve. És ami a lényeg: szabadon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...