2017. március 1., szerda

48 ÓRA - HÁNYSZOR 48 ÓRA?

2016. április 2., délután, Borča (Belgrád külvárosa), Szerbia
        Jelena Krsmanović férjével és ötéves kislányával sétálni indul. Világos nappal van, délután 3 óra. Sportosan öltöztek, Jelenán sportcipő, szabadidőruha. Egy idő után a férj a kislánnyal játszani kezd, Jelena pedig futni indul. Elmúlik egy óra, kettő, nem tér vissza. Keresésére indulnak, az újságokban felhívás jelenik meg, hogy jelentkezzen, aki esetleg látta. Egész éjszaka talpon vannak családtagjai, barátai, átkutatják a környéket, a rendőrség is bekapcsolódik az ügybe. Kutyák is szaglásznak a helyszínen. Telefonja egy ideig még kicseng, majd elérhetetlen. Holttestét másnap találják meg a nyomozók a gát mellett. Meggyilkolták. Brutálisan.
        A népdalénekesnő 33 éves volt. Édesanyja pár napja jött ki a kórházból, kemoterápiás kezelésekre jár. Rákos. Futás után a lánya hozzá készült.
        A sajtó követi a fejleményeket. Előzetes letartóztatásba helyezik Jelena férjét. 48 órát tölt bezárva. Kiengedik, mert átment a hazugságvizsgálón. A rendőrség egy környékbeli fiatalembert is gyanúsít, de ő is tisztázza magát. A családi házat megszállják a nyomozók, több tárgyat elemzésre visznek. Eredménytelenül. Kihallgatják a környékbelieket, az apóst, az anyóst. Az újságírók nem hagyják gyászolni őket. Kiderül, hogy az anyós kártyából jósol, kézrátétellel gyógyít. A kommentelők biztosak benne, hogy a férje ölte meg, vagy az apósa, vagy az anyósa, vagy a szeretője, vagy valakinek tartozott, vagy kábítószer-élvezők, vagy egy börtönből szabadult a gyilkos. A rendőrség szóvivője folyamatosan azt hangoztatja, hogy forró nyomon járnak, szorul a hurok a gyilkos nyaka körül. Szemtanúk jelentkeznek, akik gyanús embereket, autókat láttak. A férj napi szinten nyilatkozik, külön emlékműsort készít az egyik televízió, egy másik adásban rekonstruálni próbálják a történteket. Lesifotósok követik a férjet, a családtagokat. A temetés rendőri felügyelet mellett zajlik.
        Hatalmas nyilvánosságot kap az ügy. A lakosok követelik a rendőrségtől, hogy mielőtt találják meg a gyilkost.
        Április 20-án, négy nappal a választások előtt a Kurir újságírójának nyilatkozik a kormányfő. Nem szeretné learatni a babért, de megígérte, hogy 48 órán belül elfogják a gyilkost. Vagyis 2016. április 22-én.
        Most ismét választások előtt állunk. Jelena Krsmanović gyilkosát még nem fogták el. Édesanyjának egy kívánsága volt, hogy megtudja, ki oltotta ki lánya életét. E kívánsága nem teljesült. 2016. október 4-én elhunyt. Unokája, a kis Jana édesanya és nagyanyja nélkül ünnepelte februárban a hatodik szülinapját.

        11 hónappal a brutális eset után a gyilkos még szabadon járkál. Ma már a sajtó nem foglalkozik az üggyel. Mi meg áprilisban ismét választunk. Olyan déjà vu érzésem van. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...