2017. március 12., vasárnap

14 ÉVVEL KÉSŐBB

                2003. március 12-én a belgrádi Lasta autóbuszában ültem. Národnyákok szóltak, mint általában. Megszakították a rádióban a népzenei adást, egy férfihang bejelentette, hogy rálőttek a kormányfőre, Zoran Đinđićre. Síri csönd lett a buszban, mindenki a híreket figyelte. Sokkoltak bennünket a történtek. A mellettem ülő idősebb néni megjegyezte, hogy érezte, hogy valami rossz fog történni, hogy Zoran túl jó, és a túl jó embereket sokan nem szeretik.
        Én szerettem. Azt mondják, hogy az ember szeme sok mindent elárul. Ha az ő szemébe néztünk, akkor jóságot, értelmet, biztonságot láthattunk. Amikor Vele sétáltunk, egy jövőkép sejlett fel előttünk. Olyan jövő képe, ahol majd jobb lesz, ahol majd normálisan élhetünk, dolgozhatunk, szórakozhatunk. Hittünk neki, hittünk benne. Olyan normális volt. Fiatalos. Sugárzott belőle az optimizmus. Változtatni szeretett volna. Kreatív volt, innovatív, merész tervei voltak. Próbálta felépíteni Déva várát. Itt, Szerbiában. Neki sem sikerült.
        Többször is gondolkodtam már azon, hogyan élnénk ma, ha nem gyilkolják meg Đinđićet. Az a generáció, aki bízott benne, az akkori egyetemisták, vajon merre lehetnek? Emlékeznek-e még szavaira? Miért nem érdemeljük meg, hogy rendes országban, épelméjű vezetőnk legyen?  
        Sok mindent tett értünk. Kormányfősködése alatt végre sajtószabadság lett, az infláció 113%-ról 8%-ra csökkent, a fizetések majdnem az ötszörösére emelkedtek, reformok kezdődtek, világszerte elismerték, több millió eurós tartozásokat „bocsátottak“ meg Szerbiának,  több millió eurós donációk érkeztek... Ő sem volt hibátlan, hozott rossz döntéseket. Lehet dicsőíteni, lehet szidni. Mégis, 14 év után is tisztelettel emlékszem rá.  Soha nem fogjuk megtudni, mi lenne vele, velünk, ha akkor nem kapott volna két lövést...
        50 év élet. 25 hónap és 15 nap miniszterelnökség. Ennyi jutott neki, nekünk. Vele együtt álmodtuk a jövőt, ami nem így nézett ki, mint amilyenben most élünk. Szükségünk lenne az erejére, a segítségére,  a bölcsességére, hogy változtassunk. Hogy sajtószabadság legyen, hogy öszörösére emelkedjenek a fizetések, hogy normális éltünk legyen...
        Ivan Ivanović, ismert szerb újságíró a következő képet jelentett meg ma:


Én is ezt kérdezem.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...