2018. május 7., hétfő

REQUIEM A TOPOLYAI FÁKÉRT


Nincs elég parkolóhely Topolyán. Valakik szerint. Szerintem meg a kínai áruház mögötti téren, a könyvtárnál mindig lehet helyet találni, mindig van üres hely.  Kényelmesen elfér még a kicsit bénábban parkoló autós is.
Valakik ott fenn a fehér házban úgy érezték, hogy szépíteni kell a topolyai központban. Hórukk akcióban már fel is zúgtak a láncfűrészek. Ki kellett vágni az egészséges fákat. Nem kell hűvös, nem kell oxigén, nem kell zöldfelület. Majd 20 év múlva lesz árnyék, feltéve, ha úgy gondolják, hogy fákat is ültetnének a kivágottak helyére...
Ma már nem számít, hogy ezek a fák tegnap még hűs árnyékot nyújtottak, hogy éltető levegőt adtak, hogy madarak otthonai voltak. Beléjük martak. Höröghettek, ahogy akartak, kitépték a szívüket. Senki nem hallhatja már a fák lehulló levelének lágy neszét. 


Van a rombolásra valamilyen szakmai érv? Majd lesz, ha egyszer valaki megmagyarázza. Biztosan növényegészségügyi, kertészeti, szépészeti dolog. Mert csakis a fa lehet a hibás. Nagyra nőtt, terjeszkedett, és még a gyökere is mindenfelé kavargott. A fáknak nem jár az ápolás. A fák nem tudnak védekezni. Nincs lehetőségük.


Ész hol vagy? Az illetékesek még nem nyilatkoztak a témában. Nem mondott egy szót sem az az ember, aki ezt kitalálta. Aki a terveket készítette. Aki ezt jóváhagyta. Vagy akár többes számban is beszélhetünk… Kik voltak azok a szakemberek, aki eldöntötték, hogy ez így sokkal jobb lesz? Azt sem lehet tudni, hogy mindez mennyibe kerül. Kié lesz a fa?


Topolya lakosai legalább egy pár mondatos választ, magyarázatot megérdemelnének.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...