2018. május 11., péntek

MILYEN KÖZÉPISKOLÁK NYÍLNAK MAGYAR NYELVEN? MEGJELENT A PÁLYÁZAT TELE HIBÁVAL


Május 11-e van. Ma jelent meg az oktatási minisztérium honlapján, hogy milyen középiskolai szakok nyílnak a 2018/2019-es tanévben. Ideje is volt már. Az elmúlt években volt már botrány a magyar tannyelvű osztályokkal kapcsolatban. Az iskolák kértek bizonyos szakokat, az MNT jóváhagyta, a minisztérium meg csipiszt mutatott. Volt, amikor utólagosan engedélyezték bizonyos magyar osztályok megnyitását, volt, amikor év közben megszüntettek tagozatot.
A középiskolás tanárok, diákok az elmúlt hónapokban járták az általános iskolákat, népszerűsítették a szakokat, bemutató órákat tartottak, börzéket, nyílt napokat szerveztek. Igyekeztek bemutatni a szakok gazdag, színes választékát. Meséltek a terveikről, nyilatkoztak az újságoknak, népszerűsítettek, ahol csak tudtak.
Szülők, gyerekek, osztályfőnökök beszélgettek, az iskolapszichológusok tanácsot adtak, majd felállították a sorrendet. Mégis bizonytalanok, mert nem tudják, hogy mi lesz, megnyílik-e az a szak, melyet a kisdiák szeretne elsőként felírni a kívánságlistára.
A zentai Tehetséggondozó Gimnázium számítástechnika és informatika tehetséggondozó szakot szeretne nyitni a 2018/2019-es tanévben, a topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola informatikai szakirányú gimnáziumi tagozatot. Az elnevezés azért különbözik, mert még nincs hivatalos magyar elnevezése a szaknak, ki így fordítja, ki úgy. A topolyai nem szerepel az oktatási minisztérium honlapján. Szerepel, csak nem írja mellette, hogy magyar nyelven. Remélhetőleg, tévedés történt, nyomdahiba, véletlenül lemaradt. Azért jó lenne tudni, hogy mi a helyzet, mivel erre a felvételire az iskolákban egy űrlap kitöltésével május 11. és 14. között kell jelentkezni. Képzelem, milyen pánikban vannak az iskola vezetői… A topolyai suli változtathatja a nevét is, mivel sem szerb, sem magyar nyelven nem nyílik a jelenlegi helyzet szerint közgazdasági technikusi szak. 


A szabadkai Zeneiskolában a honlap szerint semmi nem lesz magyar nyelven. Itt is biztosan, elírásról van szó. Ahogy nem találtam Újvidéken az egészségügyi technikus szakost sem magyarul. Egy gimnáziumban nyílik általános szak, a diákok iratkozhatnak mezőgazdasági technikus és képzőművészeti szakra. Ezt a hármat találtam Újvidéken magyarul. Szenttamáson semmit.


Sok hiba van a kiírásban. Vagyis remélem, hogy hibákról, elírásokról van szó. Nincs pánik, legyenek türelmesek a szülők, a diákok. Jó lenne, ha a minisztérium munkatársai, az illetékesek, akik védik a magyar érdekeinket, javítanának. Pótvizsgáznának. És jó lenne, ha a nyomdába a javított változat kerülne, mert sokan nem silabizálják a minisztérium honlapját, az állandó változásokat.  






Nem értem. Biztosan egyeztetett az MNT, a Tartományi Oktatási Titkárság a minisztériummal, hogy az iskolák mit szeretnének. Erre meg megjelenik valami teljesen huszonnyolcadik változat. Ha valaki nem alkalmas ilyen „összetett” munka végzésére, hogy nyomtatott formában is leírja a megbeszélteket, akkor szevasz, tavasz… Néztem a kódokat is a szakoknál. Az S szerbet jelent, az M magyart. Ahol nem írja a megjegyzésben az anyanyelvünket, ott S betű szerepel. Nagyon remélem, hogy nem a jogainkat csorbítják ismét…


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...