2018. május 19., szombat

HATÁRHELYZET - APPLIKÁCIÓ OKOSTELEFONRA


Okostelefonunkra több mint egymillió applikációt tölthetünk le a Google Play áruházból. A dolog szubjektív, hiszen mindenkinek más elvárásai vannak egy okostelefonnal kapcsolatban. Válogathatunk, hogy mi érdekel bennünket. Időjárás, valamilyen játék, olvashatjuk az aktuális híreket, nézhetünk filmeket, hallgathatunk zenét, térképen figyelhetjük, merre járunk, ellenőrizhetjük az egészségünket, számolhatjuk a bevitt kalóriákat, a megtett lépéseinket… Fizethetjük a számláinkat, beszállhatunk a repülőbe, olvashatjuk a leveleinket, a közösségi oldalakon tájékoztathatjuk az ismerőseinket, mi történik velünk. Rendelhetünk ételt, italt, vehetünk belépőjegyeket… Több millió ember billiószor töltött le hasznos és haszontalan programokat.
A GPS alkalmazás számos olyan funkciót tartalmaz, amely megkönnyíti az autózást, figyelmeztet a dugókra, a balesetekre, a rendőri ellenőrzésekre.


A magyar határon való átlépés sokunknak okoz fejtörést. Merre is induljunk, mekkora sorok vannak, mennyi a várakozási idő. Ez a kérdés foglalkoztat egy fiatal párt is. A lány, mielőtt megindul barátjával a magyar határ felé, megnézi a közösségi oldalon lévő Határfigyelők csoportban az aktuális helyzetet, hogy merre érdemes átmenni, hogy minél kevesebbet várjanak. Viszont mindig frusztrálja, hogy mennyire nem átlátható az egész a folyamatosan érkező posztoktól, melyek nem feltétlen tartalmazzák a szükséges információt. Ráadásul előfordul, hogy több órás, esetleg egy napos posztok is előtérbe kerülnek. Ekkor ültette el a bogarat barátja fülébe, hogy milyen jó lenne egy hely, ahol egyszerre látszódik minden, ami fontos. Mikor elértek a határra, ahol természetesen várniuk kellett, a fiatalember tervezni kezdte a program mechanikáját, majd miután hazaértek, készített egy vázlatot, hogyan is nézne ki az egész. Annyira magával ragadta az ötlet, hogy képes volt az egész hétvégét azzal tölteni, hogy tájékozódjon a témában, kigondoljon funkciókat, és elkezdje a tényleges fejlesztést.


Szabó Tamás, aki jelenleg egy magyarországi szoftverfejlesztő cégnél dolgozik, mint teszt koordinátor, időt és energiát szánt a megvalósításra, és készített egy ingyenesen letölthető applikációt, BorderWatcher a neve. Tamás Android applikáció fejlesztéssel még sosem foglalkozott, de mindig is érdekelte. A kezdeti célja az volt, hogy egy nagyon egyszerű, csak pár kattintásból álló applikációt hozzon létre, ami elég ahhoz, hogy egymást informálva segítsünk, merre érdemes menni, hogy elkerüljük a több órás várakozást.


Jelen pillanatban Magyarország és a szomszédos országai határhelyzetéről tudunk tájékozódni. A hivatalos határrendészeti oldalról érkezik az információ, és a felhasználók bejegyzései alapján is frissül. Amikor átmegy valaki a határon, beküldi, mennyit várt, és akkor a sok eredményből diagram készül. Látható, mikor, mennyit kell várni. Sok felhasználó = sok adat. Minél gyakrabban és pontosabban írják be a várakozási időket a határon átkelők, annál pontosabbak az adatok. Amikor olyan értéket látunk, ami előtt egy '~' jel van, az a hivatalos, és sajnos, gyakran nem a valós helyzetet tükrözi.
A fejlesztés nem áll meg, a lendület továbbra is tart, ahogy Tamás hazaér a munkahelyéről, szinte egyből leül, és folytatja az BorderWatcher fejlesztését. Először is szeretné, ha a felhasználók pontosabb adatokat kapnának.  Ha lenne egy stabil, jól használható, hasznos alkalmazás, utána lehet gondolkodni egy másik platformra való bevezetéséről is.


Azt azért tudni kell, hogy ez neki költséggel jár, például a fejlesztéshez és a kiadáshoz éves engedélyeket kell vásárolni, az Android és az iOS platformra is.
A teljesség igénye nélkül itt egy lista arról, mit szeretne még Tamás a közeli és távoli jövőben kiadni: a zárt határokhoz ne lehessen felvinni értéket, külön látszódjon személygépkocsira, buszokra, tehergépkocsira a határ állapota, bővíteni az országok listáját (elsősorban a Szerbiával szomszédos országokra gondol), átdolgozni a határ terheltségének kiszámítását, a beírt adatok visszavonásának lehetősége, információs oldal arról, hogyan kell használni az applikációt. Legyen felhasználói bejelentkezés, kedvencek menüpont, képfeltöltési és szöveges hozzászólási lehetőség, bővebb információk a kiválasztott határokról, statisztikai adatok megjelenítése, iOS verzió... 
Tamás elmondása szerint nagyon sokat segített az, hogy pár nap alatt több mint ezernyolcszázan letöltötték és használják a BorderWatcher applikációt, sok levelet, ötletet, biztatást kapott. A visszajelzések, az értékelések azt mutatják, hogy szükség van rá.
        Fogjunk össze, töltsük le az ingyenes applikációt, jelezzük a pontos! várakozási időket, küldjük az adatokat, legyen minél jobb a rendszer!
        És köszönjük Tamás!

Ahonnan letölthetjük az applikációt: BorderWatcher

U.i.: Ha valaki ötlettel, üzenettel szeretni megkeresni Tamást, a következő címre írhat levelet: tamas.szabo1027@gmail.com


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...