2018. május 6., vasárnap

MINDEN NYUGDÍJAS KAP KEDVEZMÉNYES KÁRTYÁT?



     2017. november elsejétől személyre szóló szenior kártyákra jogosultak a belgrádi nyugdíjasok. A fővárosiak e kártyával különböző kedvezményeket vehetnek igénybe a gyógyszertárakban, a magánklinikákon, az orvosi és fogorvosi rendelőkben, olcsóbban vásárolhatnak az üzletekben, kevesebbet kell fizetniük a színházi jegyekért, a múzeumi belépőkért, jutányos áron étkezhetnek az éttermekben. Annyira nagyvonalúak a haladó hatalmon lévők, hogy mindenre gondoltak. A kedvezmény vonatkozik a temetkezési költségekre is. A nyugdíjasok 15 százalékkal olcsóbban juthatnak hozzá a temetkezési kellékekhez, és ennyivel olcsóbb a síremlék emelése is.


Hogy miért kell magánorvosi rendelőbe járniuk a nyugdíjasoknak? Miért kell a vérvételért, bármilyen vizsgálatért fizetniük, amikor egész életükben fizették az egészségügyi hozzájárulást? Mert ilyen haladó országban élünk. Örüljenek, hogy kapnak 10% kedvezményt…
Egyes boltokban is van kedvezményük. 5-10%. Ez persze nem vonatkozik azokra a termékekre, amit vásárolnának is: a cukorra, kenyérre, tejre, tojásra, húsra, olajra, gyümölcsre, főzelékfélékre, italra. Kaviárt vehetnek kedvezménnyel. Szomorú.


        A fővárosiak kivételezett helyzetben vannak. Hogy miért döntött úgy a város vezetése, hogy szívén viseli az idősebbek sorsát, jó kérdés. Reklámfogás volt a belgrádi választások előtt?
        Szerbia más városaiban, falvaiban élő nyugdíjasok felhördültek a hír hallatán, hogy amit lehet Jupiternek, nem lehet a kisökörnek. Ők nem ugyanolyan emberek? Nem ugyanolyan vagy még rosszabb helyzetben vannak? 
         Nem kell elfelejteni, hogy ez a kormány az első Szerbia modernkori történelmében, amelyik csökkentette a nyugdíjakat. Jogellenesen. Sokan, épphogy csak nem halnak éhen. Megkülönböztetés, hogy a többi helységben nem kapnak kedvezményt a nyugdíjasok. Megérdemelnék ők is. Több város nyugdíjas szervezetének elnöke fordult a helyi vezetőkhöz, hogy biztosítsa számukra is a lehetőséget. Nekik sincs pénzük gyógyszerekre, minden kis segítség jól jön. Zoran Đorđević munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter reményét fejezte ki, hogy az akcióhoz minden szerbiai település csatlakozni fog egyszer. Arról, hogy mikor kerülne erre sor, tavaly novemberben még nem beszélt. Februárban azt mondta, hogy április végéig minden nyugdíjasnak lesz szenior kártyája, kedvezménye. Mert az ország törődik az idősekkel. A minisztérium éjt nappallá téve azon dolgozik, hogy nekik jó legyen.


        Nyugdíjas napjaiban, normális országokban az ember nyugodtan unokázik, utazgat, kulturálódik, élvezi a megérdemelt pihenést a ledolgozott munkaévek után. Nálunk meg a kis nyugdíjából segíti a gyerekeit, még mindig dolgozik. Hová jutottunk?
        2018 májusa van. A sofőrből lett miniszter megint nem tartotta be az ígéretét.  Olyan élethűen tud bármiről mesét szőni, hazudni társaival, nagyfőnökével együtt, hogy még Münchausen báró is megirigyelhetné
Mikor lesz felénk személyre szabott nyugdíjas kártya? Mikor hozza anyukámnak és apukámnak a postás? A kis falvakban, városkákban hogy fog kinézni a történet? Mi van akkor, ha egy helységben van két bolt meg öt kocsma? Kapnak-e az ott élő nyugdíjasok kedvezményt a zentai, szabadkai, újvidéki színházi előadásokra? Elmehetnek-e a szomszédos kisvárosba olcsóbban a fogorvoshoz?


Adják vissza a nyugdíjakat, hogy emberhez méltó életet éljenek az idős emberek... Megérdemelnék. Szeretnék ők is érezni ezt a nagy jólétet Szerbiában...

1 megjegyzés:

  1. Nagyszerű írás! Ez nem más, mint szörnyű és szégyenletes diszkrimináció!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...