2018. május 15., kedd

HA ÉN EGYSZER MEGÉRTEM...


Ha én egyszer megértem, hogy a szerbiai minisztériumokban dolgozók milyen logika alapján hozzák a döntéseiket… Bejelentenek valamit, azután visszavonják. Nem engedélyeznek valamit, azután mégis. Hoznak egy törvényt, ami azután mégsem érvényes. Kiadnak egy papírt, amit sehol sem fogadnak el.


Csak pár példa az utóbbi napokból.
Topolyán, a Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskolában nyílik számítástechnika és informatika tehetséggondozó szak. Ez a pénteki hír. A szombati minisztériumi határozat szerint mégsem nyílik. Hétfőn reggel az iskola szerint sem lesz. Hétfőn délben a minisztérium és az iskola szerint is lesz magyar nyelven. Most mi van?
A 2018. május 5-én elfogadott kormánydöntés értelmében július 5-től azokat az autókat, amelyek tizenöt évnél idősebbek, évente kétszer kell műszaki vizsgára vinni. A világon nincs ilyen, de mi haladunk a korral, valamiben kis országunknak is elsőnek kell lennie. Ma, 10 nappal később azt mondja a Taknyosnak becézett belügyminiszterünk, hogy mégsem kell évente kétszer műszaki vizsgára vinni ezeket az autókat. Nem alkalmazzák ezt a törvényt. Kérdezem én, akkor minek hozták meg? Vagy valamilyen más kreatív ötletük van? Drágul az üzemanyag? Drágább lesz a műszaki vizsga? Most kinek higgyek? Nešónak vagy a kormánynak, vagy a saját szememnek?


Azután itt vannak a rendszámtáblák. Meg az A4-es papír. A 2017. július 29-e után kiadott szerbiai rendszámtáblákon már nem szerepelnek a Č, Ć, Š, Ž, Đ, Y és a W betűk.  Ekkor hosszabbították meg a rendszámtáblák érvényességi idejét is. A jogszabály módosítása előtt 7 év volt, most meg már 9. A 2017-ben életbe lépett jogszabály miatt azok vannak bajban, akiknek a rendszámtáblájuk még érvényes, de a forgalmi engedélyük meg már lejárt. Találékony emberek vannak azonban a belügyben. A forgalmi engedélyeket nem úgy hosszabbítják ám meg, hogy új kártyát adnak ki, vagy esetleg a régire ráírják az új érvényességi időt, hanem adnak egy A4-es papírra kinyomtatott igazolást. Lehet kérni szerbül is és angolul is. Angolul ugye azért kell, hogy külföldön az ember megmutassa, hogy mi is a helyzet. Hogy milyen kreatív országban élünk. A rendőrségen azt mondják, hogy ez a papír alkalmas arra, hogy bárhol lehessen az autót vezetni. Hát nem lehet. Ez a fehér papírlap külföldön nem fogadható el a gépjármű forgalmi engedélyének igazolására. Most akkor megint mi van? Hosszabbítottak is, meg nem is. Aki el szeretné hagyni haladó Szerbiánkat, készíttethet új forgalmit. Fizethet is érte. Akkor meg minek ez az egész cirkusz?


Lehet, hogy randevúzik majd valahol Farkas vezérünk horvát és magyar barátaival, kisírja, hogy mégiscsak fogadják el a rendőrség fantasztikus irományát, sértsék meg a bécsi egyezményt a szomszédos országok… Vagy nem tudom, milyen eszement ötlettel állnak majd elő…
Estére majd valamelyik rezsimhű csatornán megjelenik a nagyfőnök, és könnyes szemmel, dagadt szájjal elmeséli, hogy ő kezdeményezte, hogy ne legyen két műszaki vizsga. Megsajnálta a szegény embereket, szembeszállt a minisztereivel érettünk... Anyám, borogass!
Ha valaki alkalmatlan egy munka végzésére, akkor leváltják. Normáliséknál. Szerbiában ezért fizetésemelés és előléptetés jár. Felfelé buktatják a tehetetlen minisztereket. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...