2017. szeptember 28., csütörtök

80-NAL IS SZÁGULDOZHATNAK LAKOTT TERÜLETEN...

        A közlekedésbiztonságról szóló törvény módosítási javaslatáról újabb hír szivárgott ki. Még az idén szeretnék elfogadni, hogy január elsejétől ez is életbe lépjen.   
        Jelen pillanatban, ha valaki lakott területen a megengedettnél (50 kilométer/óra) gyorsabban halad, akkor 6.000-20.000 dináros büntetésre és 4 büntető pontra számíthat, valamint bevonják egy hónapra az engedélyét is. Ez attól függ, hogy 71-gyel vagy 100-zal száguldozott az illető.
        Ez nem jó a tervezetet benyújtók szerint, túl szigorú, mondják, enyhíteni szeretnék a büntetéseket. Ha elfogadják ezt a szerintem értelmetlen javaslatot, akkor meneküljünk az utcákról! Íme, az ötlet: Nyugodtan lehet repeszteni 80 kilométer/órás sebességgel is, a büntetés 10.000 dinár lesz. Ha 8 napon belül befizeti az illető, akkor csak 5 ezres. Nem kapnak érte büntető pontot, az engedélyüket sem veszik el.
        Nyolcvannal! Az ötven helyett! Lakott területen! Nooormális? A gyerekek jutottak először eszembe. Mire a kis alsós balra néz, meg jobbra néz, meg balra néz, nem is látja az érkező gépkocsit. Meg a nyugdíjasok. Meg mindenki, úgy általában. A kerékpárral közlekedő néni, aki kenyérért indult. Biciklis és gyalogos gyilkosokat szeretnének?  Nyomják majd a sofőrök, ahogy a csövön kifér? A megálláshoz nem csak jó fék kell, hanem jó reflexek is. Az 50 km/h sebességkorlátozás betartása életeket ment meg. Gyermekekét, felnőttekét. Mennyit ér egy emberélet? 5000 dinárt?
Mi történik akkor 80 km/órás sebességnél?
        Az európai gyakorlat szerint, ahová Szerbia igyekszik, a maximálisan megengedett sebességhatár lakott területen 50. Ezzel is segítenek megvédeni a gyalogosokat a tragikus kimenetelű gázolásoktól. Mi haladunk erősen, nekünk 80 kell… 

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...