2016. október 19., szerda

MUNKAHELYEK

        MUNKAHELY 1.
        2011 júniusában nyitotta meg a dél-koreai Yura cég első gyárát Szerbiában. Ništ egy évvel később Leskovac követte. Rača és Kragujevac után ma már az ötödik részleg megnyitásán gondolkodnak.  
        A cégnek ötvenezer munkása van Vietnámban, Dél-Koreában, Kínában, Csehországban, Szlovákiában. Autókábeleket, elektromos alkatrészeket gyártanak a Kia és Hyundai autókhoz.
        A szerb államtól 2015 februárjáig 25 millió euró szubvenciót, támogatást kaptak. Meg földterületet 99 évre ingyen. 3000 munkást foglalkoztatnak.
        Azután az ott dolgozók kinyitották Pandóra szelencéjét. A Szerb Köztársaság Alkotmánya szerint mindenkinek joga van a karácsony és a húsvét ünneplésére. Nišben karácsony, Leskovácon húsvét előtt tartottak 15 perces figyelmeztető munkabeszüntetést, mert a dél-koreaiak nem akartak szabadnapot adni nekik. Majd szakszervezetet szerettek volna alakítani. Erre is alkotmányos joguk van. A kezdeményezést a munkaadók gyorsan „letörték”. A „felkelés” vezetői felmondást kaptak. Koreai nyelvre lefordították Szerbia Alkotmányát, de nem adhatták át. Az ott dolgozók csak névtelenül nyilatkoznak. Félnek. Rossz a munkahelyi légkör. Sok a konfliktus. Újságírók csak úgy juthatnak be a gyár területére, ha munkára jelentkeznek. Többen beszélnek megfélemlítésről, fizikai bántalmazásról. Egyesek szexuális zaklatásról is. Megalázó helyzetekről. Fémrúddal rájuk vágtak. Betegen is dolgoznak, a betegszabadság ismeretlen fogalom. Ha netalán WC-re kell menniük, akkor fel kell írniuk, hogy kis- vagy nagydolgukat végezték. Ajánlották, hogy hordjanak pelenkát. Felmondással fenyegetik őket. Szerződést írnak alá, amely tartalmazza, hogy amikor megszűnik a munkaviszonyuk, akkor sem beszélhetnek a gyárban történtekről. Az munkahelyi titok.
        A dél-koreaiak olcsó munkaerőt kaptak. A munkások minimálbérért dolgoznak. Igaz, ezt rendszeresen megkapják. Mint a rabok, úgy érzik magukat.
        Többször értesítették a munkaügyi felügyelőséget. Mindent rendben találtak. A városok vezetőitől kértek segítséget. Az állami vezetőktől. Semmi sem történt. Továbbra is dolgoznak, mert kevés a munkalehetőség, szükségük van erre a kis pénzre is. Éhes has nem válogat.
        Meddig lehet tűrni a megalázást?
        Közben kiderült, hogy a Yura cég a felügyelőségnek 2 KIA CEED autót ajándékozott. Ez donáció. Nem korrupció.
MUNKAHELY 2.
        A Mikroelektronika magáncég Belgrádban. Elektromos kütyüket gyártanak, szakszóval mikrokontrollereket. Ilyen kis fekete mikrovezérlő sok hétköznapi használati eszközben van: a digitális hőmérőtől az autókon, klímákon, mobiltelefonokon át akár a gyorséttermi ajándék játékig. A tulajdonos hozzáállása nem mindennapi. Megbecsüli a munkásait. Ha úgy érzik, fáradtak, lejátszhatnak egy asztalitenisz meccset. Az átlagfizetés 600 euró. Ami Szerbiában csak sok munkás álma, itt magától értetődő. A 13. fizetés. Nem elbocsájtja a harmadik gyerekét váró állapotos dolgozót, hanem még plusz havi 200 eurót is ad neki. Igen, ez minden hónapban jár. Ha a férfinak lesz harmadik gyereke, szintén kapja a plusz juttatást.  Szerinte a gyereket vállalók felelősségteljesebben dolgoznak. Hatékonyabbak.
MUNKAHELY 3.
San Diego, Amerika.
Stephan Aarstol a Tower Paddle Boards cég vezetője. Álló szörfdeszkákat gyártanak. Bevezette az 5 órás munkaidőt, mégis jobban teljesítenek a munkásai. A fizetéseket nem csökkentette. Felfigyelt rá, hogy a napi 8 órának csupán egy részét tölti ki az igazán hasznos munkavégzés. A többi időpocsékolás. Munkásai így több időt tölthetnek a családjukkal. Pihentebbek, elégedettebbek. Maximálisan kihasználják az öt órát. Nem facebookoznak, csetelnek, cseverésznek, hanem dolgoznak. A munkaidő pillanatok alatt elrepül. Ez a remek üzlet.

        Mindannyian ismerünk mindenféle kisfőnököket, nagyfőnököket. Szerencsés az az ember, aki nem fejfájással, gyomorgörccsel indul a munkahelyére. Jó kollektívában dolgozik. Megbecsülik. Megértik, ha beteg a gyereke, ha ő érzi rosszul magát. Mindezért még normális fizetést is kap. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...