2017. szeptember 30., szombat

KARÁCSONYI DÍSZVILÁGÍTÁS MÁR SZEPTEMBERBEN

        Annyira haladunk a korral Szerbiában, hogy kezdünk egy cseppet túlzásba is esni. Belgrád Váci utcájában, a Knez Mihajlován már felszerelték a karácsonyi, újévi fényfüzéreket. Aki szeptember utolsó napjaiban a főváros központjában járt, csodálkozhatott rendesen, hogy mi is van. Itt vannak az ünnepek, csak mi nem tudunk róla?
        Általában advent első vasárnapjára szinte minden településen felkapcsolják a fényeket. Egyes helyeken kis pénzből gazdálkodnak, ott csak pár fára, villanykaróra kerül valamilyen dísz, máshol meg milliókat költenek, és szinte nappali fényben úsznak az utcák.
        Irigykedhetnek a budapestiek, a bécsiek, hogy nálunk már csillog-villog minden, készülünk ezerrel. Ők csak ott novemberben kapcsolják be az ünnepi hangulatvilágítást. Pedig kicsivel több pénze van a városvezetésnek, hogy kifizesse a világítás áramdíját, kicsivel többet költhetnek ajándékokra a lakosok… Ja, hogy arrafelé nem lesznek választások decemberben… Csak zárójelben jegyezném meg, hogy a fővárosi világítás értéke 4 millió euró.
        Annyi negatív hozzászólás érkezett a közösségi hálón a belgrádi fények felkapcsolásáról szóló cikkekhez, hogy rögtön nyilatkoztak is az illetékesek. Az igaz, hogy felszerelték, mert időben gondolkodnak, de tegnap csak kipróbálták, hogy milyen is lesz majd... Tavaly különben október közepén kapcsolták be az ünnepi világítást, hivatalosan február 17-én kapcsolták ki, de voltak helyek, ahol még májusban is világítottak. Újvidéken egyes oszlopokról le sem szedték. Szépet mutattak a nyár közepén a hópelyhek…

        Az is elképzelhető, hogy ez valamilyen jel lehet, hogy a belgrádiak megvilágosodjanak, és a fővárosi polgármester választáson ne az államelnök nevével fémjelzett lista nyerjen… 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...