2017. szeptember 10., vasárnap

EXPO, VÁSÁR ÉS BŰZ TOPOLYÁN

        Minden évben szeptember második hétvégéjén szervezik meg Topolyán az Expót.
        Minden hónap második vasárnapján vásár van Topolyán.
        Az év minden napján kegyetlen büdös van Topolyán. És Bajsán. És Kishegyesen.
        Az idei EXPO 2017 Mezőgazdasági és Gazdasági Kiállításra és Vásárra az egész Kárpát-medence területéről érkeztek kiállítók. Több mint 300 nagy cég, kisiparos, kézműves mesterséggel foglalkozó mutatta be termékeit és szolgáltatásait.
        A vásárra egész Szerbia területéről érkeznek árusok. Több százan kínálják portékájukat. Cipő, virág, alkatrészek, bútor, állatok, hatalmas a kínálat. A környékről több ezer vásárló érkezik.
        Ők mindannyian elviszik a nagyvilágba Topolya hírét. És Topolya bűzét. Ami évek óta elviselhetetlen. A levegő, a Krivaja folyó ilyen mértékű szennyezése normális országban elképzelhetetlen lenne. Nálunk, nem normáliséknál hiába tiltakoznak a polgárok, semmi sem történik. Aláírásokat gyűjtöttek, hogy mielőbb rendeződjön a helyzet. Semmi sem történt. Hiába szeretnének tiszta vizet a Krivajba… Hiába tudósít a sajtó a különböző megmozdulásokról, legyintenek csak az illetékesek… Egy maroknyi lelkes ember szívügyének érzi a dolgot, felemeli a hangját is. Júliusban mintegy 500 ember követelte a folyó szennyeződésének megszüntetését. Fordultak már a községi, a tartományi, a köztársasági illetékes szervekhez is, minden illetékes minisztériumhoz. Semmi sem történt. Feljelentést tettek a Tartományi Vízgazdasági Titkárságnál, a Tartományi Környezetvédelmi Titkárságnál. Semmi sem történt. A különféle felügyelők mintákat vettek, elemeztek, megállapították, hogy a szennyezés magasan meghaladja az előírt határértékeket. Oxigén szinte nincs is a vízben, jelenléte 300-szor kisebb az előírtnál. Megoldást nem igazán akar senki sem keresni. A gyárak továbbra sem a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően működnek.
        A kiállítás megnyitóján jelen volt a Tartományi Képviselőház elnöke. A mezőgazdasági és vízgazdálkodási miniszter. A tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár. Ők is szippantottak egy kicsit a levegőből. Szerbiában 2016-ban hoztak egy kormányrendeletet, az áll benne, hogy a szennyezőknek 2025-ig egy szennyvíztisztítót kell kiépíteniük.  Hahó! 2025-ig! Addig még sok víz lefolyik a Krivaján! Vagy ki tudja, lehet, hogy élni sem fog már a kis folyó… Addig mi történik? Legálisan lehet szennyezni a környezetet?
        Nem tudom, hány városban tűrnék ilyen birkatürelemmel az ott élők, hogy a bűz ellehetetlenítse a mindennapjaikat. A topolyaiak, a környékbeliek megszokták már. Megszokták már azt, ami megszokhatatlan. Nagyon sokan közönyösek. A Žibel, az állati eredetű melléktermékeket feldolgozó üzem eszméletlenül bűzlik, a Perutnina Ptuj és a Topola húsfeldolgozó üzem is vétkesek a szennyezésben, de vannak még más vállalatok is, akik a környezetvédelmi eljárásokra fittyet hánynak.

        Az Expónak lassan vége. A vásári árusok összepakoltak. A békák, a halak, a vadkacsák menekülnek. A Topolya, Bajsa, Kishegyes felett keringő nyomasztó bűz itt maradt. A mérgező anyag, a mocskos lé továbbra is folyik a Krivaja folyócskába. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...