2016. november 26., szombat

GYERMEKKÖNNYEK

        Amikor egy állapotos nőtől megkérdezzük, hogy mit szeretne, kisfiút vagy kislányt, sokszor azt a választ kapjuk, mindegy, csak egészséges legyen. Valójában ez a legfontosabb. Hogy fejlődjön, hogy szaladjon, hogy lásson, hogy tudjon enni, kommunikálni. Szeretnénk boldognak látni.
        Ha beteg gyermek születik a családba, a nap 24 órája hirtelen semmire sem elég, mert minden perc arról szól, hogy állapota javuljon, és olyan legyen ő is, mint a többiek. A családtagok mindent meg szeretnének tenni a gyermekért, ezért minden módszert kipróbálnak, amiről hallanak, amiről az újságok írnak, akkor is, ha nincs egyértelmű szakmai ajánlás. Ez jelentős anyagi és időbeli ráfordítással jár.
          Szociálisan érzékeny vagyok. Összeszorul a torkom, ha olyan felhívást látok, ahol beteg gyerekeknek gyűjtenek. Azért van erre szükség, mert Szerbiában nincs lehetőség segíteni rajtuk. A Betegbiztosítási Intézet meg nem fizet.
        November folyamán több mint ötven ilyen segítségkérést olvastam, ahol a kétségbeesett szülők a nyilvánossághoz fordultak. Mindent megtennének a gyermekükért, de még ha el is adták fél vagyonukat, akkor sincs elegendő pénzük a gyógykezelésekre. Ilyenkor mindig elküldök egy sms-t a megadott számra. Tudom, hogy nem sok a 100 dinár, de talán jelent valamit.
        Stefan Miladinović két és fél éves. Pár héttel ezelőtt az addig egészéges kisfiú hasfájásra panaszkodott. Kiderült, hogy lágyszöveti szarkómában szenved. Ez egy olyan tumorforma, amely a test támasztószöveteiből keletkezik. Ritka rákfajta, az összes ráktípusnak mindössze 1 %-át teszi ki. November 9-én megműtötték Nišben, de külföldi gyógykezelésekre van szüksége.
        Édesapja facebook profilja, ahol a számlaszámok is találhatóak:
        Sergej Milićević egészséges kisfiúként született. Kilenc hónapos korában agydaganatot diagnosztizáltak nála. A szerbiai orvosok azt mondták a szülőknek, hogy nyugodjanak bele, hogy ha meg is műtenék a fiukat, akkor is vak maradna. Apukája, anyukája ebbe persze nem nyugodott bele. A Betegbiztosítási Intézet elutasította kérésüket. Gyűjtést szerveztek, 52000 dollárra volt szükségük. El is jutottak Isztambulba, ahol a kisfiút megoperálták. Sergej ma már ötéves.
        Sofija Nikolić még csak másfél éves, de már kilenc műtéten esett át. Nyelőcső és légcső megbetegedéssel küzd. Szondán keresztül táplálják, kanülön keresztül lélegzik. 122000 euróra volt szüksége a tizedik műtétjéhez, amit Párizsban végeztek november 25-én. A pénzt öt nap alatt gyűjtötték össze, mert „természetesen” a Betegbiztosítási Intézet ezt sem támogatta. Sofija édesapját a haladó párt képviselője, Marijan Rističević azzal vádolta, hogy kislánya betegségét kampánycélokra használja, így szeretné a Demokrata Pártot népszerűsíteni a közelgő választásokon. Az édesapa és a szerbiai közvélemény is elítélte a haladó képviselő e nyilatkozatát. Mindenesetre elég beteg gondolat ilyent feltételezni is, hogy egy szülőnek, akinek a gyermekének többször is leállt a szíve, megfordul a fejében ilyen gondolat.
        Vanja Bešlagić ötéves volt. Boldog gyerek, értelmes kisfiú. 2015 novemberében fülfájásra panaszkodott, és a jobb szemével nem pislogott. Az orvos szerint semmi gond, az ünnepek után javasolt különböző vizsgálatokat, ha addig nem történik javulás. Januári diagnózisa: agydaganat. Állapota fokozatosan romlott. Az orvosok azt mondták, hogy menthetetlen. 30 sugárkezelést kapott. Egy külföldi orvos vállalta a kezelését, havi 33 ezer dollárért. Novemberben érkezett Belgrádba. Gyűjtésbe kezdtek a szülők. Segítettek is az emberek. Vanja szervezete azonban feladta a harcot, november 13-án elhunyt. Nyugodj békében, kis Angyal!
        Luka Tasić nyolcéves. Cerebrális parézissel született. Ollózva jár, egyensúlyzavarral küzd. Amerikai orvosok tudnának segíteni rajta, megszüntetnék a görcsöket, olyan lehetne, mint a többi gyerek. Édesanyja elmondása szerint fia imádja a sportokat, szeretne ő is focizni, az iskolai szünetekben szaladgálni a többiekkel. Kétszer műtötték Szerbiában, nem sok sikerrel. Amerikában, St. Louisban, a Children’s Hospital klinikán 2017 márciusára kapott időpontot. A műtéthez 40.000 dollárra van szükségük.
        Andrija Stanišić tizenkét éves. Kitűnő tanuló, szereti a történelmet, a számítógépes játékokat, kiváló sakkozó. Gerincproblémákkal küzd. Hat műtéten esett át. További operációra van szüksége, ehhez kéri a család a segítséget. 100 dinárral tudunk mi is hozzájárulni Andrija gyógyulásához, ha a 3030 számra küldünk egy sms-t, és beírjuk a 186-os számot.
        Van egy web oldal: www.budihuman.rs  A Légy humánus! alapítványt Aleksandar Šapić vízilabdázó hozta létre. Jelen pillanatban 80 csillogó szemű, beteg kisgyerek várja a segítséget. A mi segítségünket. Csak ránk számíthatnak. A Betegbiztosítási Intézet mindegyiküket elutasította. Szerbia őket sem szereti.
        Közöttük két magyar kisfiú is van.
        Az óbecsei 12 éves Kalmár Erik cerebrális paralízissel jött a világra. Ikertestvére 8 nap után elhunyt. Deformált a gerince, a bal lába rövidebb, nem tud beszélni, nehezen mozgatja a testrészeit, nem tud maga ülni. Eriknek hatalmas fájdalmai vannak, pár órát tud csak emiatt aludni. Eddig is már többen segítettek a családnak, de még sok pénz kell. Szükséges lenne a rehabilitáció, a különböző terápiák, az őssejt-operáció. A Budi human oldalon azt írja, hogy minderre 8.310.309 dinár kell. Eddig 2.951.628 dinár érkezett, hiányzik még 5.358.680. 9660-an küldtek sms-t. Ezt Önök is megtehetik úgy, hogy a 3030-as telefonszámra elküldik a 106-os számot. Ez 200 dinárt jelent Eriknek.
        A bácsfeketehegyi Dragan Prnjatnál két évvel ezelőtt, hároméves korában találtak daganatot a húgyhólyagján.  Diagnózisa: rabdomioszarkóma. Újvidéken több sugárkezelést kapott, de Szerbiában nem tudták kezelni. Egy németországi műtétre gyűjtöttek. Az emberek összefogtak, különféle jótékonysági rendezvényeket szerveztek, és sikerült a 70 000 eurót előteremteni. A kisfiút megműtötték, jól érzi magát, az orvosok elégedettek az állapotával, de szükségesek az utókezelések, amelyek szintén költségesek. A 3030-as telefonszámra  a 22-es szám elküldésével 200 dinárral segíthetik Dragant.
                    És pillanatok alatt 2500 lesz a vérnyomásom, ha arra gondolok, mi mindenre van pénz Szerbiában. Miloš Vučević, Újvidék polgármestere 2014-ben alig 125 millió dinárral többet költött a megengedettnél különböző emberek fizetésére, közöttük a sajátjára is. Jól megbüntette a bíróság! 80 ezer dinárt kell fizetnie. Micsoda jókat röhöghet a markába…
        Őrület, hogy a szerbiai villanygazdaságnak 300 igazgatója van. Igaz, örülhetünk, mert eddig 600 volt.
        Meg arról sem beszéljünk, hogy most szavazta meg a szerb parlament mindössze 10 perc alatt azt, hogy a jövő évi költségvetésük 400 millió dinárral lesz több. Az testvérek között is, több mint 3 millió euró. Senki nem tette fel a kérdést, hogy miért van erre szükség a megszorítások kellős közepén. Hogy miért kell ennyivel több pénz, majd kiderül. Vagy nem. Különben összesen 3 milliárd 400 millió a költségvetésük, amit utazásokra, továbbképzésekre meg ilyen hasznos dolgokra költhetnek.

        A beteg gyerekekre meg nem jut.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...