2016. november 21., hétfő

"OLYAN LESZ A JÖVŐ, AMILYEN A MA ISKOLÁJA"

                Mladen Šarčević augusztus 11. óta oktatási miniszter.  Végzettsége szerint geológus. Nem párttag. Több elit magániskola vezetője. Ő a menedzsere a Ruđer Bošković oktatási központnak is. Ez azért érdekes, mert ide járt kormányfőnk fia is. Még érdekesebb, hogy az éves tandíj 12500 Euró. Szavakkal: Tizenkétezer-ötszáz euró. Nem kell megijedni, ezért az összegért biztosítanak tankönyveket, tornafelszerelést, iskolai uniformist, amit a diáknak meghatározott ünnepeken kell viselnie, egy széfet, ahová beteheti a tanszereit. Köztudomású, hogy a kormányfő - elmondása szerint - alig keres százezer dinárnál többet, nincs még lakása, autója sem. Már aggódni kezdtem, hogy miből fizethette a különféle költségeket, hiszen a fizetése elment a gyerek taníttatására, de megnyugodtam, befejezte a fiúcska a gimit, és nem tanul tovább. Visszatérve az oktatási miniszterhez, ő egy gazdag üzletember. Dolgozott földrajz szakos tanárként és igazgatóként is. Ezek alapján értenie kell az oktatásügyhöz.
        Első nyilatkozatában elmondta, hogy a finnországi modell tetszik neki, amit szerinte már 30 évvel ezelőtt be kellett volna vezetni.  Hogy mikor lesz nálunk is ilyen, arról nem beszélt.
        A Večernje novosti napilapnak elmondta, hogy várakozásai szerint októberben a tanügyeseknek emelik először a bérét. Vagyis visszaadnak abból valamennyit, amiből elvettek. Ígérte, hogy a kormány arra törekszik majd, hogy a 2017-es költségvetésből többet fordítson az oktatásra, majd kijelentette: „Körbejárom az összes szerbiai iskolát, hogy lássam, hol vannak a legnagyobb problémák.” Nem is olyan régen mondta már más is, hogy minden iskola WC-jét megtekinti. Azóta is várják.
        Szép csendesen meg is kezdődött a tanév szeptember elsején. A miniszter úr elmondta, hogy az elkövetkező időben jelentős változásokon megy majd át a szerbiai iskolarendszer, a diákoknak pedig azt üzente, hogy ők lesznek hosszú idő után az első olyan generáció, amelyiknek alkalma lesz valamiféle javulást érezni.    
      Szerinte a szülők nem vesznek eléggé részt az iskolák munkájában. Ezen úgy szeretne javítani, hogy a szülők osztályozzák majd a tanárok, igazgatók munkáját. Kíváncsi vagyok, hogy Mari anyuka, akinek a fia kettest kapott a kémia ellenőrzőjére, hányassal jutalmazza a tanárt. Vagy az írástudatlan szülő hová teszi az x-et. Az lesz a jó pedagógus, aki ötösöket osztogat? Így sem lehet már fegyelmet tartani egyes osztályokban, mi lesz még ezután… Beszól a gyerek, ha te nekem egyest adsz, anyám is azt fog neked adni? Lesz elfogulatlan értékelés? Mivel a szülő nincs jelen az órákon, így a csemetéje elmondásából ismerheti meg az iskolában történteket. Hitelesen tájékoztatják majd?
        Mandátuma első pár hetében kifizette a kormány a pedagógusoknak azt a különbséget, amennyivel kevesebbet kaptak a nyári hónapok alatt. Megkárosították a tanügyi dolgozókat, mert a fizetések elszámolásakor az utolsó három hónap átlagát vették figyelembe, és nem a törvény által előírt 12 hónap átlagát.
        Következő bejelentése az volt, hogy az informatika kötelező tantárgy lesz 2017 szeptemberétől. Most a válaszhatóak közé tartozik, és a műszaki oktatás tantárgy része is. Lehet, hogy a műszaki új neve dizájn lesz. Hogy ne terheljék még jobban a diákokat, ezért az informatika óra a torna rovására kerül be az órarendbe. Heti kétszer mozoghatnak majd a fiatalok tornaórán, de lesz még háromszor fél órás sporttevékenységük is. Hogy hol, mikor, kivel, majd kiderül. Télen hógolyóznak? Tavasszal táncolnak szünetekben? Jó lenne, mert minden negyedik gyerek túlsúlyos, lúdtalpas, gond van a gerincével. Egyébként meg keveset sportolnak, mozognak a fiatalok.
        Szeptemberi nyilatkozata, hogy az iskolákban lévő kamerarendszert összekötik a rendőrséggel. Majd a Nagy Testvér figyel. Ezzel az iskolai agressziót szeretnék csökkenteni. Biztosan meglepődne egy-két szülő, ha elé tárnák szeme fénye iskolai viselkedését. Szerbiában jelen pillanatban az intézmények 40%-ban van kamerarendszer.
        Szeptember végén azzal borzolta fel a kedélyeket, hogy a szexuális oktatást szeretné bevezetni a középiskolákba. Már hallom is, hogy a fiatalok beszélgetnek egymás között: „- Neked milyen órád lesz? - Matek. Neked? - Én megyek szexre.” Nem mondom, hogy szükségtelen a felvilágosítás, de ezt biológia óra keretein belül is le lehet tisztázni, ahogy eddig is, vagy esetleg egészségügyi nevelés címen futhatna… (Közben egyeseket meg lehetne tanítani a köszönésre, kis illemtanra is…)
        Októberben a nagyérettségiről nyilatkozott. A jelenlegi másodikos középiskolások lesznek azok, akin kipróbálják a rendszert. Ők a negyedik osztály végén nagyérettségit tesznek. Nekem ez a generáció kicsit kísérleti nyúlnak tűnik, rajtuk „próbálták ki” a kisérettségit is. A nagyérettségi lesz egyben a felvételi az egyetemekre. Kivéve a művészeti szakokra. A tervek szerint 3 fajta érettségi lesz: általános (gimnazistáknak), szakközépiskolás és művészeti. Tervezik a nemzetközi érettségit is, amit minden országban elfogadnak majd. A diákok előtt nyitva áll a Sorbonne, a Harvard egyetem kapuja is. Lesz anyanyelv, matematika, idegen nyelv, és még egy tantárgy, amit a diák választ. A felsőoktatási intézmények ezt ellenzik, mert így komoly jövedelemtől eshetnek el.  Májusban születik konkrét döntés az ügyben.
        Arról is ejtett pár szót, hogy esetleg bevezetnék a közlekedés oktatását szeptembertől az általános és középiskolákban. A már meglévő tantárgyak programjába iktatnák be. Csak csöndben jegyezném meg, hogy a műszaki órákon foglalkoznak a gyerekek a közlekedés szabályaival. A középiskolások így megszerezhetnék a jogosítványukat is, az autóiskolások tartanának nekik órákat.
        Szeretné, ha a gyerekek többet olvasnának. Célja az iskolai könyvtárállomány bővítése is.
        Október végén miniszterünk találkozott a namíbiai kollégájával. Megállapodtak, hogy erősítik a kapcsolataikat az oktatás terén. Hogy ebből mi sül ki… Lesz majd cserediák program? Az iskolások az angol mellett tanulják az oshivambo nyelvet? Az viszont tetszik, hogy Namíbiában ingyenes az oktatás, és a sajtószabadság nagyobb az USA-énál…
        Jövő év szeptemberétől online-oktatásra is lehetőség lesz. Hogy fog ez kinézni? Ki kérheti? Minden tantárgyat tanulhatnak majd interneten keresztül? Ha a gyerekeim nem szeretnének iskolába menni, akkor otthonról, ágyban fekve is tanulhatják a földrajzot? Hogy szocializálódnak ezek a nebulók? Egyszerre csak egy diákkal foglalkozik a tanár, vagy videokonferenciát szerveznek? De sok kérdésem van…
        Szeretnék bevezetni az iskolai egyenruhát. Erről itt írok bővebben:
        Lesz új oktatási törvény is, mert sok újdonság kerül bevezetésre.
        A szakközépiskolákban duális oktatást terveznek. Az elkövetkező négy év tervei között szerepel. Már találkozott is miniszterünk ausztriai kollégájával, hogy tapasztalatokat szerezzen. A duális képzés azt jelenti, hogy a diák az iskolában megtanult elméleti anyagot vállalatoknál, cégeknél a gyakorlatban is megismerheti. Ezért akár 100 eurónak megfelelő összeget is kapnának a tanulók.  
         Szeretnék bevezetni azt is, hogy büntessék a szülőket, ha a gyerekük rendszertelenül jár iskolába, sok igazolatlan hiányzása van. Pénzbüntetést és társadalmi munkát javasolnak.
        A gyerek továbbra sem viheti haza az ellenőrzőjét. Ha a szülő látni szeretné, hol hibázott csemetéje, be kell mennie az iskolába. Ennek változását még fontolgatják, tavaszra térnek vissza a kérdésre.  Ahogy az elektronikus napló kérdésére is.
        Reformok itt. Reformok ott. Tervek. Ígéretek. Sok iskolában meg kréta sincs. A fegyelemről nem is beszélve. A pedagógusok juttatása a szerbiai átlagfizetés alatt van.

        Olyan lesz a jövő, amilyen a ma iskolája – mondta Szentgyörgyi Albert. Tegyünk róla, hogy szebb és jobb legyen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...