2017. április 4., kedd

A KÉK BÁLNA ÉS A ZÖLD ELEFÁNT

       A kék bálnát másként óriás bálnának is nevezik. Emlős. Hossza akár 30 méter, testtömege akár 170 tonna is lehet. Csak a nyelve 2500 kg! A világ legnagyobb állata. A buta emberek mészárolni kezdték e fajt, vadászták őket a világ tengereiben, óceánjaiban, és majdnem ki is haltak. Jöttek az okos emberek, megvédték a kék bálnát, veszélyeztetett emlősnek nyilvánították.  Érdekesség, hogy a hatalmas állatnak nagyon szűk torka van, csak egy labda méretű élőlényt képes lenyelni. Kedvenc kajája a világító rákocska, a krill. A kis kék bálna borjú születésekor két és fél tonna, de nagyon gyorsan gyarapszik, naponta 90 kg-ot. Öngyilkos szándékkal a partra veti magát.
     A kék bálnáról nekem az állat jut eszembe.  Beteges agyú emberek azonban kitaláltak egy játékot. Egy olyan játékot, amely a fiatalokat érinti. Több országban is terjed a kamaszok körében az öngyilkosságra buzdító Kék bálna kihívás. A híradások szerint Magyarországon már két lány is felakasztotta magát. Szüleik később találtak a számítógépen, az okostelefonon, a füzeteikben e szervezetre utaló írásokat, rajzokat.
        A játék kitalálói becserkészik a magányos, bánatos gyerekeket, majd ismerkednek velük, titkokat beszélnek meg. Egy 50 feladatból álló listát kapnak. Először csak kisebb kihívásokat kell teljesíteniük: éjszaka horrorfilmet nézni, bálnát rajzolni, felmenni egy magas épület tetejére, valamit ellopni a boltból. Így léphetnek szintet. Minden szint egyre durvább feladatokat tartalmaz. A legutolsó az öngyilkosság. A fiataloknak mindezt bizonyítaniuk is kell, fényképekkel, videofelvétellel. Közben zsarolják őket, hogy a családjuknak bántódása esik. Választási lehetősége is van az áldozatnak: vagy öngyilkos lesz, vagy a szervezet öli meg.
       Nekem a szívem is majdnem megállt. A játék Oroszországból terjedt, a kitalálóját már letartóztatták, de sajnos vannak követő is.  Mennyire beteges elmének kell lenni, hogy valaki ilyenre biztassa a fiatalokat?
       A kamaszok befolyásolhatóak. Szeretnének tartozni valahova. Azokat találják meg ezek az őrültek, akik nem kapnak otthon elég figyelmet. Nem tudnak a gondjaikkal kihez fordulni. Valójában nem is tudják, hogy mibe vágnak bele. Olyan kihívásnak gondolják, mint a már eddig is terjengett facebookos játékokat, melyek ehhez képest ártatlanok voltak.
        Érdemes elolvasni: A 24.hu cikke
     Már jó ideje követem Jocó bácsi írásait. Vicces, elgondolkodtató, megható. Balatoni József Magyarország legnépszerűbb történelem tanára, aki a közösségi portálon is megosztja élményeit a nagyközönséggel. Most arra buzdít mindenkit, hogy a Zöld elefánt kihívásait oldják meg:  Naponta mosolyogjunk rá egy emberre, aki szomorú! Olvassunk! Nézzünk olyan meséket, rajzfilmeket, melyeket gyerekkorunkban szerettünk! Rajzoljunk zöld elefántot! Segítsünk szüleinknek! Kiránduljunk! Kérjünk bocsánatot!

       A kék bálna, akit az emberek majdnem a kihalás szélére sodortak, visszavág. Most ő fenyegeti az embereket. Tegyünk azért, hogy a zöld elefánt se haljon ki! Legyen erősebb a világ legnagyobb állatánál! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...