2017. április 7., péntek

EGYSZER... RÚZSA MAGDI ÉS PRESSER GÁBOR UTÁN SZABADON...

        Anya vagyok. A köbön. Nő vagyok. Ember vagyok. Nem VMSZ-es, nem MM-es. Haladok a korral, de nem éppen ezekkel a haladókkal. Este, lefekvés előtt elolvasom a híreket, tájékozódom a nagyvilági, kisvilági eseményekről. Követem a történéseket, véleményem is van. Egyszer ilyen, máskor olyan. Mindig meghallgatom mindkét felet, saját belátásom szerint adok igazat hol ennek, hol annak. Olvasom a Magyar Szót, a Szabad Magyar Szót, a nem helyesen írt Jó reggelt Vajdaságot, A Délhír hírportált, hetilapjainkat, a szerb sajtót.  A pártok közleményeit. Nézem a live-okat a neten. A tüntetésekről szóló beszámolókat és nem beszámolókat.
        A lányom keresztmamija tanár. Anyukám tanár. Nagyanyám tanítónő volt. A kolléganőm férje tanár. A szomszédasszonyom tanár. Ismerem a véleményüket, hallgatom az iskolai gondjaikat. Mesélnek a diákokról, a szülőkről, a nem működő demokráciáról, az iskolai agresszióról, a „megkötött kezekről”, a különböző új törvényekről, az átlag alatti fizetésekről, az egyre nehezebb megélhetésről. Mindannyian rendes, családos emberek. Szeretik, sőt, mondhatom, imádják a gyerekeket. A hivatásukat. Fontosnak tartják, hogy az órán neveljenek, ne csak oktassanak. A diákok Newton III. törvényét elfelejtik, de a meghitt beszélgetésekre még a húszéves osztálytalálkozón is emlékeznek. Haladnak a korral, követik az újításokat. Van facebook profiljuk, az iskolás gyerekek az ismerőseik. Külön csoportjuk van az osztályuknak, ott beszélik meg az aktuális kérdéseket, ott lehet vicceskedni is.
        A keresztmami középiskolai tanár. Nagyon jó tanár. Ez nem csak az én véleményem, a diákoké is. Szigorú, következetes, megérti a „kisfelnőtteket”. Reálisan osztályoz, őszinte. Soha nem kapott rosszabb jegyet nála az a diák, akinek nem egyezett a véleményével. Az a lényeg, hogy indokolja meg az állítását. Egészséges vita alakul ki a közösségben. A negyedikes gimisekkel beszélgettek a választásokról is. Érvek, ellenérvek hangzottak el. Különböző álláspontok. Szavazni, nem szavazni, kire szavazni. Mindenki elmondhatta a véleményét, következmények nélkül.
        Egy tanár is ember. Véleménye is van, hála Istennek! Hogy ezt megosztja a közösségi portálon, szíve joga. Nem is értem a Jó reggelt Vajdaság oldalon megjelent cikket. A lejáratást. Három tiszteletreméltó emberről van szó. Három nőről. Három tanárról. Akiknek a véleménye nem egyezik a jelenlegi hataloméval. A három tanárnő le is írja. Nyíltan vállalja. (Nem úgy, mint a cikk írója, Picúr.) Inkább ezt tartom gerinces hozzáállásnak, mint a szép jó reggelt, szép jó napot, szép estét rózsás megosztásokat.  Az nem gond, ha egy tanár, egy óvónő VMSZ-es tartalmat oszt meg? Körül lehet nézni a neten, vannak szép számban!
        Higgyétek/higgyék el, nagyon sokan egyeznek a három tanárnő véleményével. Tanárok és nem tanárok. Csak nem teszik nyilvánossá. Féltik a férjük/gyerekük/saját munkahelyüket. Én büszke vagyok, hogy ilyen tanáraink vannak. Nem meghunyászkodók, szolgalelkűek, hanem bátrak, büszkék. Kalapot emelek előttetek!
        Rúzsa Magdi és Presser Gábor száma jutott eszembe. Az én szövegem nem éppen egy irodalmi alkotás, de ennyi tellett tőlem.

Egyszer gondolkodhatnál, aztán jól szavazhatnál,
És akkor reményt kelthetnél, s rögtön jól is dönthetnél.
Vagy inkább hatos maradtál? Nálam Te levizsgáztál.
Simán kitörölhetnél, fekete-fehérbe kényszerítettél.

Egyszer megszoríthatnál, aztán hívogathatnál,
Egyszer salátázhatnál, aztán hazudozhatnál,
Egyszer festegethetnél, aztán fenyegethetnél.
Egyszer parancsolhatnál, egyszer be is zárhatnál.

Egyszer támogathatnál, s akkor sokat kínálnál,
S én meg tiltakozhatnék, kicsit nagyon remegnék.
Egyszer elkergethetnél, aztán sírva kérhetnél,
Aztán hiába ölelnél, nem hagynám: elmennél.

Egyszer ígérgethetnél, széllel szemben pisilnél.
Aztán szépen beszélnél, bűnbakot is keresnél.
Egyszer másként tehetnél, a tükörbe is nézhetnél,
A végén rá is jöhetnél, az életeddel fizetnél.

Egyszer tiltakozhatnál, mintha ellentmondanál,
Aztán megvilágosodnál: Ronda vicc volt, bánom már!
Egyszer agyam kimosták, aztán újra kimosták.
Egyszer ellentmondhatnál, aztán nyugodtan alhatnál.
.

S akkor úgyis tehetnél, mintha tényleg léteznél...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...